Slovenská správa ciest v Žiline niektoré cesty úplne ignoruje, nečistí ich ani neopravuje


Foto: Slovenská správa ciest v Žiline niektoré cesty úplne ignoruje, nečistí ich ani neopravuje

Za posledné mesiace pribúdajú sťažnosti vodičov a obyvateľov mesta Žilina, ktorí poukazujú na aktuálny stav niektorých úsekov ciest v okolí nášho mesta. Najčastejšie sú skloňované hlavné ťahy - teda ulice Nemocničná, Ľavobrežná, Mostná, Kragujevská. 

Medzi problematické úseky radia Žilinčania aj cestu I. triedy, vedúcu cez mestskú časť Bytčica v smere na Rajec. Väčšinu úsekov, na ktoré prichádzajú podnety, má v správe Slovenská správa ciest (SSC), ktorá patrí pod Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Ako sme upozornili aj v minulosti, najväčším problémom je stav vozoviek, ktoré sú na mnohých miestach rozpadnuté. Nemenej časté sú jamy a prepadnuté kanalizačné poklopy. Ich oprava sa realizuje priebežne, no všetko nasvedčuje tomu, že len provizórne - najčastejšie totiž vydrží len jedno zimné obdobie.


V uplynulom týždni náš čitatelia upozornili na ďalší problém, ktorý súvisí s údržbou. Na ceste I. triedy, ktorá spája Žilinu a Rajec, čistili pracovníci SSC kanalizačné vpuste na dažďovú vodu. Túto údržbu však vykonali len za hranicou mesta, teda od konca mestskej časti Bytčica smerom na Rajec. Cestu vedúcu cez mestskú časť vynechali. 

Tento problém sa podľa našich informácií opakuje už niekoľko rokov, s čím výrazne nesúhlasia obyvatelia. Riešenie v tejto podobe im prináša problémy, pre upchaté odtoky stojí voda počas dažďa na ceste a prechádzajúce autá ňou špliechajú ľudí či oplotenia rodinných domov.

„Už niekoľko rokov správca cesty I/64, ktorým je SSC, nečistí úsek Žilina - Bytčica. Sú upchaté rošty na odvádzanie dažďovej vody. Kompetentní sa správajú tak, ako keby nevedeli, že aj v Bytčici je cesta v ich správe,“ uviedol poslanec za mestskú časť Anton Trnovec.

So žiadosťami o stanoviská sa pravidelne snažíme osloviť Slovenskú správu ciest aj my, komunikácia je však problematická. Opakovane sme sa pokúšali zisťovať informácie, či už telefonicky alebo mailom, ale neúspešne. Je teda otázne, kto a kedy opraví a vyčistí cesty, na ktoré ľudia neustále upozorňujú a po ktorých denne jazdia tisíce áut.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu