Na Makov príde prezident SR Andrej Kiska, slávnostne si pripomenieme oslobodenie od fašizmu


Foto: Na Makov príde prezident SR Andrej Kiska, slávnostne si pripomenieme oslobodenie od fašizmu Foto: regionkysuce.sk

V utorok 8. mája si pripomíname 73. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa počas Dňa víťazstva nad fašizmom zúčastní na slávnostnom podujatí v obci Makov pri Pamätníku 1. československej partizánskej brigády J. Žižku. 

Slávnostné podujatie sa bude konať z iniciatívy a za účasti prezidenta SR a v spolupráci s ozbrojenými silami Slovenskej republiky a obcou Makov. Pripomenieme si tak víťazstvo nad fašizmom a ukončenie najkrvavejšieho konfliktu v dejinách celého sveta.

Všetci záujemcovia sú srdečne pozvaní o 10,00 hod. pred budovu obecného úradu v Makove na stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom. Slávnostný program pri pamätníku sa začne o 11:00

Oslobodzovanie územia Slovenska sa začalo v septembri roku 1944. Jednotky Červenej armády prekročili naše hranice nad obcou Kalinov. Posledné slovenské obce oslobodili 3. mája 1945 vrámci Ostravskej operácie sovietskej 18. armády 4. ukrajinského frontu.


Práve obec Makov bola oslobodená od nemeckých vojsk ako posledná. Nemci označili obec makov za Partizánsku a sústredili tu viacero jednotiek. Zatiaľčo partizáni sa ukrývali v horách, v centre dediny žili nemeckí vojaci.

Aj tu pôsobila jedna z najaktívnejších partizánskych skupín, Rodina, ktorej členovia v oblasti Kysúc spôsobovali Nemcom značné problémy a škody. Starší obyvatelia obce si dodnes pamätajú prestrelky medzi vojakmi a partizánmi. K oslobodeniu od nemeckých vojsk napokon došlo až 3. mája 1945, kedy do obce dorazili sovietske vojská. 



Miesto: Makov, Pamätník 1.čs partizánskej brigády J. Žižku
Dátum: 08.05.2018 - 10:00    14:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Obec Makov