Výstavba lávky medzi Brodnom a Vraním začne v lete, poslanci schválili potrebné financie


Foto: Výstavba lávky medzi Brodnom a Vraním začne v lete, poslanci schválili potrebné financie

Obyvatelia metských častí Žiliny Brodno a Vranie čakajú už od minulého leta, kedy bola prvýkrát v investičnom pláne vyčlenená suma, na postupnú realizáciu novej lávky spájajúcej dve sídla. Lávka ponad rieku Kysuca, ktorá nahradí súčasnú, bude realizovaná až tento rok. Tá súčasná je v žalostnom stave, napriek tomu ju denne využívajú stovky obyvateľov z Vrania aj Brodna.

Podľa pôvodných plánov mohla byť prípade priaznivých podmienok lávka realizovaná už na sklonku minulého roka, napriek tomu nemajú obyvatelia informácie o tom, kedy výstavba začne. Podľa našich informácií by malo dôjsť k začiatku stavby uprostred leta, keďže mesto musí ešte vysúťažiť zhotoviteľa.

Výstavbu pozdržala aj námietka jedného z potenciálnych uchádzačov vo verejnom obstarávaní, ktorý upozornil na príliš krátku lehotu na realizáciu diela. Mesto následne opravilo čas zhotovenia železobetónovej stavby zo 45 dní na 180 dní. Celková šírka mostovky, teda časti, po ktorej budú môcť osoby prejsť ponad Kysucu, bude približne 2 a pol metra.


Lávku pravdepodobne nestihnu dostavať tento rok

Na nedávnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva poslanci opätovne schválili vyčlenenie sumy 530-tisíc eur, ktorá je potrebná na realizáciu lávky medzi Brodnom a Vraním, z prostriedkov rezervného fondu. Uznesenie musí teraz podpísať primátor a následne sa môže postupovať v realizácii.

Dva mesiace na súťaž a následných 180 dní na realizáciu však znamenajú, že lávu sa pravdepodobne nepodarí dostavať ani tento rok. Počas výstavby budú chodci z Vrania a Brodna ukrátení o možnosť využívať lávku, napriek tomu je jej výmena nevyhnutným krokom, ktorý schvaľuje väčšina obyvateľov.

„Čakáme na podpis úpravy rozpočtu, v ktorom plynie zákonom stanovená lehota a následne budeme môcť začať súťažiť zhotoviteľa stavebných prác. Výstavba bude prebiehať podľa predpokladov 6 mesiacov, súťaž bude trvať približne 2 mesiace, v prípade, že všetko pôjde podľa plánov,“ sprensila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

V rámci tretej zmeny rozpočtu v aktuálnom roku sa navýšil objem rozpočtovaných výdavkov z rezervného fondu o 1 805 400 eur. Už dnes existujú vizualizácie toho, ako by mala lávka vyzerať, podľa nich bude zhotoviteľ dielo stavať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu