V Žiline ožívajú letné terasy: Mesto podpísalo už 14 zmlúv, terasy načierno bude pokutovať


Foto: V Žiline ožívajú letné terasy: Mesto podpísalo už 14 zmlúv, terasy načierno bude pokutovať

tMimoriadne teplý a slnečný apríl priniesol do centra mesta prvé letné terasy. Pekné počasie totiž láka čoraz viac ľudí, aby si vypili kávu či dali dobrý obed práve na čerstvom vzduchu. Aby však mohli letné terasy na Mariánskom námestí fungovať, musia mať ich prevádzkovatelia uzatvorené s mestom nájomné zmluvy.

Ako informoval žilinský primátor Igor Choma na dnešnej tlačovej konferencií, mesto uzatvorilo už 14 nájomných zmlúv na pozemky pre účely zriadenia letných terás.

„Nebudem sa vracať k tým bojom, ktoré sme tu robili pred štyrmi až šiestimi rokmi, kedy sme chceli, aby naše námestie v lete vyzeralo inak. Ten boj sme takisto dotiahli do nejakého konca, námestie naozaj vyzerá inak. Jednak tu nemáme tie všelijaké zvýšené pódiá a každý si robil jednoducho tak ako chcel. Máme to v zásade v jednotnom systéme, máme rovnakú farbu dáždnikov. Námestie v lete plní svoju funkciu a na druhej strane vyzerá ako slušné normálne európske mesto,“ povedal primátor Choma na tlačovej konferencii.

V centre maximálne do druhej

Prevádzkový čas letných terás je v zmysle platného Všeobecného záväzného nariadenia 5/2016 na Mariánskom námestí a z neho vychádzajúcich ulíc (Bottova, Štúrova, Jozefa Vuruma, Hodžova, Sládkovičova a Námestie Andreja Hlinku) do 02:00 hod. Ostatné časti mesta majú prevádzkový čas do 22:00 hod.


Terasy na Mariánskom námestí boli pred niekoľkými rokmi predmetom sporov majiteľov a mesta Žilina

Kontrolu dodržiavania prevádzkového času, ako aj nočného pokoja, bude priebežne kontrolovať Mestská polícia. Pri čiernych terasách budú mestskí policajti vystavovať pokuty ich prevádzkovateľom.

„Chcem zdôrazniť a upozorniť všetkých tých, ktorí majú načierno letné terasy, alebo fungujú bez povolenia, že Mestská polícia bude kontrolovať všetky terasy. Aj tie, ktoré sú legálne povolené, najmä teda z pohľadu, či zaberajú ten priestor, ktorý je zazmluvnený. V prípade, že bude odhalená nejaká chyba, tak budeme trvať samozrejme na tom, aby bola doplnená zmluva, alebo aby bola terasa len na pozemku, ktorý je zazmluvnený,“ uviedol Igor Choma.

Pokiaľ sú prevádzkovatelia, ktorí ešte majú záujem o letné terasy, môžu postupovať v zmysle platného Všeobecného záväzného nariadenia. Vedenie mesta má záujem, aby letné terasy fungovali, nakoľko sú vyhľadávané ľuďmi i návštevníkmi mesta. Dbá sa však na to, aby bol dodržiavaný poriadok. 

Cena nájmu sa pohybuje podľa VZN 56/2012 v rozmedzí 0,15 až 0,53 eur za meter štvorcový na jeden deň. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu