Pri pátraní po nezvestných osobách v Žilinskom kraji pomáhajú stovky dobrovoľníkov


Foto: Pri pátraní po nezvestných osobách v Žilinskom kraji pomáhajú stovky dobrovoľníkov

Dňa 26. apríla 2018 sme vás informovali o tom, že polícii v spolupráci s hasičmi, horskými záchranármi, občanmi, dobrovoľníkmi a dobrovoľnými hasičskými zbormi vypátrali počas pátracej akcie nezvestného Jaroslava z obce Veľké Rovné. Napriek tomu, že nie vždy dopadnú akcie úspešne, vždy si vyžadujú maximálne nasadenie a obetavosť prítomných pátračov.

Pre príklad, na štvrtkovej úspešnej pátracej akcii sa podieľali Polícia SR, DHZ Korňa + 3x štvorkolka + 2x Jeep + systém GINA + termokamera, DHZ Vysoká nad Kysucou + štvorkolka, DHZ Kotešova, DHZ Kolárovice Vrchy, DHZ Stará Bystrica, DHZ Kolárovice, DHZ Olešná, DHZ Hradná, DHZ Pšurnovice, DHZ Veľké Rovné, DHZ Mikšová, DHZ Bytča, DHZ Hrabové, OZ Pre Kysuce, Záchranná služba Východ + 5 psov, Kynologický ZZ SR + 4 psy, Dobrovoľná Horská služba Kysuce, občania a rodina.

V prípadoch ako tento, ktorý má šťastný koniec, sú často nájdenia osoby emotívne. Inak tomu nebolo ani pri Jaroslavovi, ktorý bol nezvestný už tretí deň a nájsť sa ho podarilo v lesnom poraste.

„Osoba bola nájdená živá v lese v katastri obce Veľké Rovné, následne sme osobu zviezli do obce, kde si ju prevzala posádka zdravotnej záchrannej služby. Vďaka dobrým organizačným schopnostiam polície pod vedením riaditeľa OO PZ Bytča a všetkých nás bola vykonaná dobrá práca, ktorá bola odmenená úprimným ďakujem od rodiny a samotného nezvestného. Nájdenie bolo veľmi dojímavé a padli aj slzy - ešte raz úprimne ďakujeme,“ informoval Rastislav Fatura, veliteľ DHZ Korňa, okrskový veliteľ ÚzV DPO Čadca.

Dobrovoľníci musia osloviť trojnásobok potenciálnych pátračov

Práve Rastislava Faturu sme sa pýtali, ako prebieha podobný proces, na konci ktorého je v krátkom časovom úseku pripravených niekoľko desiatok až stoviek ľudí pátrať po nezvestných osobách.

Väčšinou sa na dobrovoľné hasičské zbory obráti polícia, sú však aj prípady, kedy o pomoc požiadajú kolegovia psíčkari alebo priamo rodina nezvestného. Následne začína oslovovanie potenciálnych pátračov.

„Pri podobných akciách sa vždy oslovuje väčší počet, ako v skutočnosti príde. S tým však treba počítať, preto je potrebné mať trojnásobnú zásobu personálu. Ak teda chceme dať dokopy 60 dobrovoľníkov, oslovíme ich až 180. Nie každý je vždy doma, aj my musíme platiť šeky a bežne pracovať,“ spresňuje Fatura mechanizmus kontaktovania dobrovoľníkov.


Pátranie riadi polícia, DHZ hľadajú bez nároku na odmenu

Následné pátranie riadi na mieste polícia, v závislosti od udalosti na obvodnej, okresnej alebo krajskej úrovni. Vždy je však nutné spolupracovať v rámci všetkých zúčastnených zložiek Integrovaného záchranného systému. Spoločne sa tak dobrovoľníci vydávajú hľadať osoby, o ktoré sa ich najbližší boja, a to bez nároku na odmenu.

„Podotýkam, že naši členovia DHZ Korňa vykonávajú svoju činnosť bez nároku na odmenu a tým napĺňajú heslo hasičstva “Bohu na slávu - ľuďom na pomoc” a zároveň chcem poďakovať všetkým zložkám IZS a ich vedeniu za pomoc pri našej verejnoprospešnej činnosti,“ vysvetľuje Rastislav Fatura, ktorý zároveň dodáva, že ak chce človek pomôcť, môže sa nakontaktovať na svoju miestnu DHZ.

Dobrovoľní hasiči sú výraznou podporom profesionálom, na Slovensku vznikla kategorizácia

Systém dobrovoľných hasičov pomáha pri rôznych situáciách, akými sú napríklad požiare ale aj ekologické zásahy či práve pátrania, zlepšovať zásahovú činnosť profesionálnych hasičov. V súčasnosti existuje kategorizácia DHZ do štyroch základných kategórií v rámci plošného rozdelenia síl a prostriedkov, ktoré vytvorilo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

„Dobrovoľným hasičom na Slovensku prospelo, že MVSR na čele s ministrom a vedením HaZZ a DPO SR spracovali Plošné rozdelenie síl a prostriedkov, kde sa Dobrovoľné hasičské zbory obcí rozdelili do kategórií A1, A, B, C - prvé dve značia už takmer poloprofesionálne zbory s tým, že čas výjazdu v kategórii A je od vyhlásenia poplachu do 10 minút,“ vysvetľuje Fatura.

Takisto vznikli tri kategórie špeciálov - ľahký, ktorý je zameraný na poskytovanie pomoci v odľahlých a neprístupných horských oblastiach alebo prírodnom prostredí a na vodných plochách, ťažký so špecializáciou na podporu likvidácie rozsiahlych, ťažkých a časovo náročných mimoriadnych udalostí špeciálnou zásahovou technikou, a logistický, ktorý podporuje hasičské jednotky a obyvateľstvo pri zabezpečovaní núdzového stravovania a ubytovania v rámci humanitárnej pomoci.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu