K zajtrajšiemu dňu končí vo funkcii hlavný kontrolór mesta Žilina Peter Miko


Foto: K zajtrajšiemu dňu končí vo funkcii hlavný kontrolór mesta Žilina Peter Miko Foto: Peter Miko počas vystúpenia na pôde Radnice mesta Žilina. Zdroj: YouTube

Dňom 1. mája 2018 sa naplní dátum, ku ktorému sa hlavný kontrolór mesta Žilina Peter Miko vzdal svojej funkcie. Jeho odchodu z postu, ktorý zastával od roku 2013, predchádzalo niekoľko nevysvetlených udalostí a rozporov. Jednou z príčin vzdania sa funkcie bolo aj sťahovanie úradu do priestorov Mestského úradu v Žiline.

Tie sa uvoľnili po tom, ako sa niekoľko inštitúcií presídlilo do budovy Europalace. Pripomenieme, že na pracovné podmienky vo výškovej budove na Vlčincoch sa podľa našich informácií sťažujú viacerí zamestnanci z rôznych odborov, napríklad svetlotechnika a vzduchotechnika je v súčasnosti až do 31. októbra 2018 v skúšobnej prevádzke.

Keď sme v januári zisťovali, čo v prípade, že testovacia prevádzka nebude vyhovovať zdravotne nezávadnej prevádzke, dostali sme odpoveď, že Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky nepredpokladá, že by takáto situácia mohla nastať.

Odsťahovaním úradov vzniklo miesto pre kontrolórov

Presťahovaním tak vzniklo miesto aj pre Útvar hlavného kontrolóra (ÚHK), ktorý sa mal sťahovať z budovy na Hornom Vale. Kontrolóri na čele s Petrom Mikom však vnímajú takýto krok ako šikanu a podľa ich názoru dôjde k zhoršeniu podmienok na výkon kontroly.

Zároveň nevylúčili, že to môže byť zámer predstaviteľov mesta a snaha potrestať ich za kontrolné zistenie v CVČ Spektrum. Tie odhalili fiktívne podujatia a plytvanie verejných prostriedkov na vyplatenie neopodstatnených dotácií. Mesto však argumentovalo, že priestory na Hornom Vale boli vždy len dočasné.

„Budova na Hornom Vale, v ktorej v súčasnosti sídli aj útvar hlavného kontrolóra, bola vždy len dočasným riešením z dôvodu dovtedy nevyhovujúcej kapacity budovy mestského úradu. Je teda prirodzené, že ak to kapacitné podmienky dovoľujú, zamestnávateľ chce mať svojich zamestnancov pod jednou strechou,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová v tlačovej správe z marca.

Medzi výhody sťahovania pridalo mesto aj to, že priestory pracoviska v úrade sú modernejšie, lepšie zabezpečené, klimatizované, s elektronickým vedením dochádzky namiesto súčasnej papierovej.

Peter Miko vystúpil na záver zasadnutia Mestského zastupiteľstva

Takisto poukázalo na to, že zamestnanci útvaru hlavného kontrolóra (ÚHK) by nemuseli pri kontrolnej činnosti dochádzať do budovy mestského úradu, pretože všetky kontrolované zložky aj s dokumentáciou by mali priamo v budove úradu.


O svojom zámere vzdať sa funkcie k 1. máju 2018 informoval poslancov Peter Miko na februárovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline. Na tom poslednom, ktoré sa konalo minulý pondelok, vystúpil na záver rokovania a reagoval na informácie, ktoré v súvislosti s jeho osobou a vzdaním sa funkcie komunikovalo mesto Žilina.

To v marci prostredníctvom hovorkyne rozposlalo tlačovú správu s názvom Hlavný kontrolór zavádza a tvrdí polopravdy a domnienky, kde reagovalo na medializované informácie zo strany kontrolóra.

Zo zavádzania obvinili primátora Igora Chomu

Priamo na zasadnutí však Peter Miko v prejave zdôraznil, že mesto Žilina je tým, kto verejnosť zavádza ohľadom jeho osoby. V liste, ktorý mal byť rozposlaný poslancom MZ v Žiline aj zamestnancom Mestského úradu v Žiline, ale aj Radničných novinách, sa podľa jeho slov podsúval jeho súkromný život v negatívnom obraze. Konkrétne narážal na účasť na pochodoch proti imigračným kvótam.

Peter Miko na zastupiteľstve zacitoval aj časť predmetného textu: „Záverom sa patrí uviesť, že v našej spoločnosti samozrejme platí sloboda prejavu, politického presvedčenia a názorov. Je však na posúdení každého, či je vhodné, aby hlavný kontrolór krajského mesta navštevoval extrémistické podujatia a pochody krajnej pravice. Podľa zákona pritom zamestnanec pri výkone práce vo verejnom záujme nesmie vykonávať činnosť, ktorou by sa významnou mierou znižovala jeho dôstojnosť vo vzťahu k vykonávanej funkcii alebo by sa ohrozovala jeho nestrannosť.“

Ďalšou citáciou však obvinil priamo Igora Chomu z toho, že v roku 2015 ho upozornil na účasť na pochodoch proti kvótam a ich možné vnímanie verejnosťou či časťou poslaneckého zboru. Práve v tomto liste mal však žilinský primátor prejaviť sympatie s postojom, pre ktorý sa zúčastnil daného podujatia, pričom túto účasť mu následne mesto vyčíta. List pochádza z 24. septembra 2015.

Nový kontrolór by mal byť známy v júni

Zároveň poslancov ubezpečil, že je apolitický a v krátkosti ešte raz objasnil dôvody, pre ktoré končí s vykonávaním funkcie. S primátorom Igorom Chomom si na konci diskusie vzájomne poďakovali, aj za zlé veci počas ich pracovného vzťahu. Pri odchode z miesta rečníka Petrovi Mikovi poslanci zatlieskali. Voľba nového kontrolóra sa bude konať 18. júna 2018.

„Rozhodol som sa vzdať funkcie hlavného kontrolóra dobrovoľne z dôvodu odlišných názorov na určité pracovné veci ako aj pracovné podmienky s vedúcimi predstaviteľmi mesta, ale hlavne pre spôsob, ako sa to dialo. To, že odídem ste vedeli už od začiatku novembra 2017, keď som priamo a otvorene povedal prednostovi úradu, že ponúknuté priestory v klientskom centre sú nevyhovujúce a že radšej odídem z funkcie kontrolóra,“ dodal Peter Miko.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu