Turistický chodník medzi Vrátnou a Chatou na Grúni blokujú v niektorých úsekoch spílené drevá


Foto: Turistický chodník medzi Vrátnou a Chatou na Grúni blokujú v niektorých úsekoch spílené drevá Foto: čitateľ

Včera sme vás informovali o ťažbe vo Vrátnej doline, ktorá v dôsledku vetrovej kalamity mení jej podobu na mesačnú krajinu. Ako sme spresnili aj včera, pre nevhodne zvolené dreviny, ktoré nevedia odolať škodnej ani vetru, pristupujú správcovia lesa k vyťaženiu celých pásov drevín.

Nepríjemnú skúsenosť s ťažbou zažívajú aj návštevníci Vrátnej doliny, keďže tá komplikuje prechod po vybraných úsekoch turistických trás. Príkladom je žltou značený turistický chodník na úseku Chata Vrátna - Chata na Grúni, kde spílené stromy blokujú trasu. Správca lesa na prebiehajúcu ťažbu turistov upozorňuje informačnými letákmi na stromoch.

Ceduľka , ktorá upozorňuje na prebiehajúcu ťažbu vo Vrátnej. Zdroj: čitateľ

„Na chodníku sa na viacerých miestach nachádzajú popadané stromy - nie v dôsledku vetra, ale sú evidentne spílené človekom. Je to veľmi nebezpečné, hlavne pre malé deti a ľudí so zdravotným obmedzením. Vďaka lajdáckemu prístupu subjektu, ktorý vykonáva ťažbu dreva v národnom parku, sa pohodlná prechádzka razom zmení na nepríjemné horolezecké dobrodružstvo,“ uviedol čitateľ Jozef, ktorý bol počas výletu nepríjemne prekvapený.

Ako môžete vidieť aj na titulnej fotografii, spílené kusy dreva križujú turistický chodník a výrazne sťažujú prechod po trase, ktorá inak patrí medzi ľahšie. Chata na Grúni, kam smeruje trasa, má kapacitu 40 lôžok a v prevádzke je celoročne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu