Vrátnu dolinu zdevastovala v zime vetrová kalamita, jej dôsledkom sú masívne výruby


Foto: Vrátnu dolinu zdevastovala v zime vetrová kalamita, jej dôsledkom sú masívne výruby
Galéria: 16 fotiek

Na začiatku mesiaca vyvolali na sociálnych sietiach pobúrenie fotografie turistiky Kataríny, ktorá zverejnila stav výrubu vo Vrátnej doline. Mnohí si ju pamätajú zalesnenú, tento stav sa však postupne v dôsledku ťažby mení. Vo Vrátnej doline došlo k výrubom lesných porastov na rozsiahlych plochách, preto sme zisťovali, čo je jeho dôvodom.

So žiadosťou o bližšie informácie sme sa obrátili na ochranárov z Národného parku Malá Fatra, ktorí nám spresnili dôvody takto masívneho výrubu. Príčinou je veterná smršť, ktorá potrápila dolinu uplynulú zimu. Jej výsledok musia majitelia súkromných pozemkov aj štát spracovať zo zákona v čo najkratšom čase.

Galéria: 16 fotiek

Podobne ako v prípade Lesoparku Chrasť v Žiline, aj tu boli umelo vytvorené hospodárske lesy s využitím smreku, ktorý je okrem škodcov citlivý práve aj na poškodenie vetrom.Tie nepatria medzi pôvodnú monokultúru, a to spôsobuje problémy s odolnosťou voči podmienkam.

Lesy postihnuté veternou kalamitou zvykne napadnúť škodná

Krátko po veterných kalamitách zvykne na lesy naletieť podkôrny a drevokazný hmyz, aj preto je nutné konať. V prípadoch, kedy kalamita zničí výraznú časť lesa, je potrebné dorúbať celý zvyšok z dôvodu nestability. 

„Výruby vo Vrátnej doline súvisia so spracovaním vetrovej kalamity, ktorá postihla dolinu v zime roku 2017. Treba poznamenať, že sa jedná o hospodárske lesy a umelo vysadené nepôvodné smrekové monokultúry, ktoré sú veľmi citlivé na poškodenie nielen vetrom. Taktiež ide o pozemky v súkromnom vlastníctve a jednotlivé subjekty majú zo zákona o lesoch povinnosť kalamitu spracovať v čo najkratšom čase,“ uvádzajú ochranári z NP Malá Fatra.

Zákon pozná aj výnimku, ktorou sú rezervácie s najvyšším stupňom ochrany, teda piatym. V tomto pásme je ťažba aj spracovanie ochrany vylúčené, plochy vo Vrátnej doline sú však o dva stupne nižšie.


„Predmetné vyrúbané plochy vo Vrátnej doline sa však nachádzajú na území národného parku s tretím stupňom ochrany, kde lesnícke subjekty hospodária v súlade so zákonom o lesoch, tak ako kdekoľvek inde,“ dodávajú ochranári.

Pohľad na Vrátnu dolinu so schématickým znázornením hranice Národnej prírodnej rezervácie Rozsutec. Foto: T. Flajs


Na fotografii vyššie je možné vidieť nižšie položené tmavšie plochy smrekových monokultúr v doline Vyhnaná. Vyššie položené sú jedľovo-bukové lesy s prirodzenou štruktúrou a drevinovým zložením, ktoré sú súčasťou NPR Rozsutec.

Ministerstvo chce priblížiť hospodárenie k prírode

Rezervácie v NP Malá Fatra predstavujú “ostrovy divočiny”, aj preto je dôležité rešpektovať sezónne uzávery turistických chodníkov, ktoré prechádzajú práve týmito územiami a slúžia najmä na zabezpečenie pokoja pre živočíchy (chodník na Veľký Rozsutec – NPR Rozsutec, Obšívanka – NPR Tiesňavy).

Pomocnú ruku s postupným miznutím lesov chce podať minister životného prostredia SR László Sólymos, ktorý opakovane v minulosti deklaroval snahu zmeniť túto situáciu a posilniť legislatívne ochranu prírody v národných parkoch. Hospodárenie v lesoch by sa malo priblížiť tomu, čo je v prírode prirodzené.

„S Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,v gescii ktorého je hospodárenie v lesoch, chce spolupracovať na dohode a prijatí systémových riešení, ktorými sa zadefinujú základy trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia v lesoch,“ uzatvárajú ochranári vo vysvetľujúcej správe.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu