AKTUÁLNE: Mestským poslancom opäť klesne odmena na úroveň 253 eur v hrubom mesačne


Foto: AKTUÁLNE: Mestským poslancom opäť klesne odmena na úroveň 253 eur v hrubom mesačne Foto: ilustračné - pixabay.com

V súlade s aktualnou úpravou novelizovaného zákona dnes odhlasovali poslanci na 36. zasadnutí Mestského zastupiteľstva zmenu v odmeňovaní poslancom, po novom tak ich mesačná odmena klesne na niečo málo viac ako sumu 253 eur mesačne v hrubom.

Doteraz mali poslanci nárok na odmenu za výkon funkcie vo výške minimálnej mzdy za predošlý rok, k navýšeniu došlo pred viac ako rokom. Po novom tak klesne odmena na polovicu, keďže jej maximum stanovuje zákon za rok ako výšku mesačného platu primátora.

„Poslancovi možno poskytnúť odmenu najmä vzhľadom na úlohy a časovú náročnosť výkonu funkcie podľa zásad odmeňovania poslancov, najviac však v kalendárnom roku jeden mesačný plat starostu bez zvýšenia podľa príslušnej platovej skupiny,“ uvádza právny predpis po novelizácii.


Poslanci, ktorí sobášia, budú mať nárok na náhrady

Odmena je finálna, doteraz mohli poslanci k základnej paušálnej odmene vo výške minimálnej mzdy získať ďalšie príplatky za rôzne úkony či účasti. Práve odmena za sobášenie je jednou z tých, ku ktorých obmedzeniu dôjde. Poslanci to vyriešili pozmeňovacím návrhom Jána Pažického.

Po novom budú mať sobášiaci poslanci nárok na náhradu zvýšených výdavkov na ošatenie a úpravu. Náhrada bude vyplatená podľa počtu sobášov za rok, podľa nasledovnej tabuľky:

1-9 sobášov - 50 eur
10-19 sobášov - 100 eur
20-29 sobášov - 170 eur
30 a viac sobášov - 260 eur

Za pozmenený návrh hlasovalo 15 poslancov, zdržalo sa 9 poslancov, čím bol návrh schválený.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu