Zelená bikesharingu v Žiline! Poslanci schválili symbolický prenájom prvých 12 miest pre zastávky


Foto: Zelená bikesharingu v Žiline! Poslanci schválili symbolický prenájom prvých 12 miest pre zastávky Foto: Jedna zo zastávok bikesharingu by mala vzniknúť aj na Bulvári v Žiline

Tesne popoludní schválili mestskí poslanci na 36. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline zámer prenajať prvých 12 parciel, ktoré sú vo vlastníctve mesta Žilina, na postavenie zastávok verejného systému zdieľania bicyklov. Ten plánuje mesto realizovať v spolupráci s Nadáciou Kia Motors Slovakia.

Už v septembri minulého roka odobrili poslanci zámer vybudovať bikesharing v Žiline, prevádzkovať by ho mala tretia strana aj s podporou mesta Žilina. Jej výška by podľa pripravovaného memoranda mala dosahovať výšku 50-tisíc eur. Parcely, ktoré bude mesto pripravené prenajať za symbolické 1 euro za rok užívania a pozemok, sa nachádzajú prevažne v centre a jeho okolí.

Niektoré parcely, na ktorých pravdepodobne vzniknú zastávky bikesharingu v Žiline, sa nachádzajú pred inštitúciami - napríklad Mestským úradom v Žiline, Národnou bankou Slovenska či nemocnicami - FNsP Žilina aj súkromným zariadením ŽILPO. Jedna zo zastávok by mala vzniknúť aj pri Lesoparku Chrasť, tu však potenciálne vzniká problém s kapacitou.

Pri Lesoparku Chrasť bude potrebné rozšíriť parkovisko

Ako upozornil poslanec Peter Fiabáne, ktorý je zároveň aj členom Nadácie žilinský lesopark, na parkovisku je už dnes kapacita problémom. Využívajú ju napríklad aj študenti Žilinskej univerzity v Žiline, ktorá má areál v tesnej blízkosti Lesoparku Chrasť.


„Problémom môže byť vstup do Lesoparku, keďže parkovisko je veľmi malé a je atakované aj študentmi Žilinskej univerzity, ktorí tam opakovane stoja aj v tráve. V budúcnosti treba uvažovať o rozšírení parkoviska, pretože situácia je neúnosná a biskesharing ju skomplikuje,“ upozornil Fiabáne.

Mesto podľa slov primátora chce kapacitu navýšiť. „Faktom je, že to parkovisko je malé. Ale keď sme mali brigádu v sobotu, nebolo ani zaplnené. Budeme sa ho snažiť rozšíriť v budúcnosti,“ dodal Igor Choma, ktorý sa, rovnako ako poslanec Fiabáne, zúčastnil sobotnajšieho čistenia Lesoparku Chrasť. 

Za návrh hlasovalo 26 poslancov, zdržal sa jeden. Uznesenie bolo schválené, zoznam prvých 12 parciel a bližšie informácie o projekte nájdete v článku nižšie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu