Dnes sa má na Slovensko vrátiť saharský piesok, autá budú opäť špinavé


Foto: Dnes sa má na Slovensko vrátiť saharský piesok, autá budú opäť špinavé

V uplynulom týždni sa nad Slovenskom držal saharský piesok, ktorý zašpinil autá, balkóny a parapety, a to najmä v oblastiach, kde pršalo. Začiatok nového týždňa opäť prinesie ďalší piesok. Ako informoval portál iMeteo.sk vo svojom článku, nad mnohé oblasti Európy sa saharský prach znova vrátil.

„Saharský prach k nám prúdil od juhu zo Sahary, po tom, ako sa nad severnou Afrikou prehĺbila tlaková níž a v oblasti Sahary došlo k silnej piesočnej búrke, pri ktorej sa do vysokých vrstiev atmosféry dostali tony piesku. Keďže jednotlivé častice piesku sú ľahké, tak sa ľahko unášali v silnom južnom prúdení až nad naše územie,“ informuje imeteo.sk.

Piesok sa následne dostal na zem vďaka dažďu a to najviac počas pondelka utorka. Koncom týždňa sa situácia postupne zlepšovala. Piesok prešiel vzdialenosť približne 2 000 až 3 000 kilometrov, vo vzduchu sa ho malo vznášať okolo stotisíc ton. 


Tento jav nie je ojedinelý, piesok zo Sahary k nám prichádza pomerne často. Ak budete chcieť umyť auto, nemali by ste určite použiť autoumyváreň s kefami, ani špongiu! Hrozí vám, že si poškodíte lak. 

Vozidlo najskôr opláchnite prúdom vody, môžete na to použiť wapku. Až následne ho môžete umyť bežným spôsobom.

Saharský piesok sa má počas tohto týždňa nachádzať nad našim územím len približne v polovičnej koncentrácii ako minulý týždeň.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu