Zastupiteľstvo bude rokovať o opatreniach proti zneužívaniu Radničných novín


Foto: Zastupiteľstvo bude rokovať o opatreniach proti zneužívaniu Radničných novín Foto: ilustračné - pixabay.com

Radničné noviny začalo mesto Žilina vydávať v marci 2015, odvtedy distribuuje do schránok obyvateľov na území Žiliny mesačne desiatky tisíc kusov bezplatných novín. Aktuálne aprílové číslo je v poradí tridsiateôsme, jeho náklad predstavoval 36-tisíc kusov. V minulosti aj dnes sú Radničné noviny predmetom rozporov na zasadnutiach Mestského zastupiteľstva v Žiline a zdrojom nezhod medzi poslancami.

Časť z nich totiž koncom októbra schválila ukončenie ich vydávania, keďže poslanci vyjadrili obavy o ich nezávilosť a prezentáciu jednostranné politických názorov. Takýto názor je v súlade so zisteniami Transparency International, ktoré hodnotilo v projekte Hlasné trúby vydávanie obecných novín na Slovensku. Radničným novinám vytýkali odborníci napríklad absenciu diskusie.

„Periodikum Radničné noviny mesta Žilina prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Poskytuje občanom veľa informácií o aktivitách radnice a jej vedenia, nie je dobrým zdrojom informácií o budúcich rozhodnutiach, podstatná časť článkov o politike radnice je anonymná, bez osobnej zodpovednosti za obsah, vedenie radnice je prezentované v rozumnej miere a obsahovom kontexte a vedenie radnice je na fotkách zobrazené v rozumnej miere,“ uviedlo k Radničným novinám Transparency v roku 2017.

Napriek odhlasovanému zrušeniu Radničných novín vychádzajú dodnes, podľa predkladaného materiálu Petra Ničíka došlo v decembri k ústnej dohode medzi opozičnými poslancami a primátorom ohľadom spoločnej kontroly periodika pred vydávaním jednotlivých čísel.

„Pravidlo dohody navrhnuté primátorom mesta stanovilo, že od roku 2018 bez súhlasu primátora Igora Chomu a poslanca Petra Ničíka nevyjde žiadne číslo Radničných novín. Pravidlo bolo stanovené a dohodnuté pred svedkami – viacerými poslancami a vedúcimi pracovníkmi Mestského úradu v Žiline,“ uvádza Peter Ničík, podľa ktorého dôvodovej správy došlo v marci a apríli k porušeniu tohto pravidla.

Proporcionalita komentárov v každom čísle pre primátora a viceprimátorov

Ako príklad uvádza poslanec aktuálne číslo, v ktorom bolo podľa jeho slov z šiestich komentovaných článkov až päť pod taktovkou primátora. Posledný, šiesty, prezentoval pohľad viceprimátora. Poslanci či pracovníci Mestského úradu v Žiline tak nedostali šancu vyjadriť názory v periodiku, ktorého vydávanie je financované z verejných zdrojov.


V súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami v novembri tohto roka by tak Radničné noviny mesta Žilina mohli predstavovať výhodu poškodzujúcu transparentnú politickú súťaž a rovnosť šancí kandidátov. Primátor Žiliny Igor Choma, ktorý uznesenie o zastavení vydávania mestského periodika odmietol podpísať, už v minulosti opakovane prehlásil, že kandidovať v nadchádzajúcich voľbách na post primátora nebude.

V marci sme vás informovali o telefonickom prieskume, v ktorom boli zisťované preferencie voličov pre piatich potenciálnych kandidátov. Medzi nimi sa objavilo aj meno súčasného viceprimátora Patrika Gromu.

Práve proporcionalitu chce Peter Ničík stanoviť uznesením v podobe predkladaných opatrení, v komentároch a článkoch obsahujúcich komentáre by mohli mať vedúci predstavitelia mesta Žilina najviac polovicu priestoru. V aktuálnom čísle by tak z šiestich komentovaných článkov mohli vyjadriť svoj názor v troch.

„V redakčných článkoch, v ktorých komentujú konkrétne fakty primátor, poslanci Mestského zastupiteľstva, pracovníci Mestského úradu, odborníci v jednotlivých oblastiach a pod., je dodržaná proporcionalita komentárov v rámci každého čísla Radničných novín. To znamená, že primátor a viceprimátori majú primeraný priestor na svoj komentár v rámci uvedených článkov, a to spolu maximálne v 50% uvedených komentovaných článkov,“ uvádza predkladateľ s tým, že je potrebné si uvedomiť, že Radničné noviny mesta Žilina nemôžu byť nástrojom propagandy úzkej skupiny vedenia mesta.

Právo na vyjadrenie sa v tom istom čísle

Ďalším pravidlom, ktoré chce časť poslancov zaviesť, je právo na vyslovenie názoru obidvoch strán. V praxi by malo k tomu dochádzať už v konkrétnom čísle a názorové prúdy kritika aj oponenta by sa mali stretnúť v jednom predmetnom článku. Redakcia, ktorú vedie bývalý hovorca Pavol Čorba, má názorových oponentov oslovovať preukázateľným spôsobom. 

„V prípade, že v Radničných novinách má vyjsť článok, ktorý kritizuje konkrétneho človeka alebo Radničné noviny o ňom plánujú zverejniť negatívne informácie alebo jednostranné informácie či polopravdy, redakcia Radničných novín dokázateľne osloví kritizovaného človeka a dá mu priestor na to, aby sa v rovnakom rozsahu, na rovnakom mieste a v tom istom čísle Radničných novín, v ktorom je kritizovaný, vyjadril k informáciám uvedeným v takomto článku,“ dodáva Peter Ničík v predkladanom návrhu, o ktorom budú rokovať poslanci už v pondelok.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu