Poslanci budú rokovať o prvých dvanástich miestach pre zastávky bikesharingu v Žiline


Foto: Poslanci budú rokovať o prvých dvanástich miestach pre zastávky bikesharingu v Žiline Foto: ilustračné - ua.edu

Na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline, ktoré prebehne už v pondelok 23. apríla 2018, budú poslanci v bode nakladania s majetkom mesta rokovať aj o zámere prenajať prvých dvanásť parciel, na ktorých by mali vzniknúť zastávky pre systém požičovne verejných bicyklov v Žiline.

V roku 2017 ho na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva schválili jednohlasne poslanci, realizovať verejnú súťaž na výber prevádzkovateľa bude Nadácia Kia Motors Slovakia, ktorá na projekte s mestom Žilina spolupracujhe. V prvej fáze by tak mohlo, v prípade, že poslanci materiál schvália, byť prenajatých prvých dvanásť parciel. Na nich budú postavené stanice pre bicykle.

Mesto Žilina po ohlásení zámeru zriadiť systém požičovne verejných bicyklov v meste bolo oficiálne oslovené Nadáciou Kia Motors Slovakia za účelom participácie na tomto projekte. Mesto sa spoločne s NKMS dohodlo na spoločnom postupe a príprave predmetného projektu, čo bude podpisom spečatené v pripravovanom Memorande o spolupráci medzi mestom Žilina a Nadáciou Kia Motors Slovakia,“ uvádza predkladaný materiál.

Parcely pod prvými dvanástimi zastávkami prenajme mesto za symbolickú sumu, prispievať by malo 50-tisíc eur ročne

Na základe pripravovanej spolupráce by malo mesto prispievať sumou 50 000 eur za kalendárny rok, zvyšné náklady uhradí buď Nadácia Kia Motors Slovakia alebo samotný prevádzkovateľ. Nadácia by podľa navrhovanej spolupráce uhradila aj dodávku systému a následne ju odovzdala mestu do trvalého užívania.


V predkladanom návrhu je zároveň zoznam prvých dvanástich parciel, na ktorých by mohli vzniknúť zastávky. Plochy sú o rozmeroch buď 20 alebo 12 metrov štorcových, v závislosti od toho bude realizovaný aj počet bicyklov na jednotlivých miestach. Zoznam lokalít nájdete v tabuľke nižšie.

Návrh zároveň počíta s uzatvorením nájomnej zmluvy na dobu neurčitú s trojmesačnou výpovednou lehotou za symbolické 1 euro za pozemok a rok užívania, odobriť ho musia poslanci trojpätinovou väčšinou.

Keďže mesto Žilina bude čiastočne dotovať systém, stanovovať iné nájomné by nemalo význam, nakoľko by musela byť navýšená aj dotácia. „Nájomné v symbolickej výške sa navrhuje z dôvodu, že ide v prvom rade o službu verejnosti a taktiež v prípade iného nájomného by sa takáto nákladová položka objavila ako súčasť nákladov, požadovaných prevádzkovateľom tejto služby,“ zdvôvodňuje symbolický nájom zámeru.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu