Farské schody opravujú aj tento rok, ich celková obnova prebehne najskôr budúci rok


Foto: Farské schody opravujú aj tento rok, ich celková obnova prebehne najskôr budúci rok

Po zime vás pravidelne informujeme o tom, že Farské schody je nutné opravovať, k čomu pristúpilo mesto Žilina aj v týchto dňoch. Zamestnanci spoločnosti Žilinské komunikácie, a.s. aktuálne postupne opravujú jednotlivé úseky schodov. Ich rekonštrukcia by mala prebehnúť v rámci obnovy Námestia Andreja Hlinku, tento rok to však nebude.

Komplexná rekonštrukcia Hlinkovho námestia spolu aj so Sadom SNP je už niekoľko mesiacov vo fáze prípravy urbanisticko-krajinárskej štúdie, počas nej malo dôjsť k výmene dlažby za takú, ktorá by dokázala lepšie odolávať poveternostným aj klimatickým vplyvom. Problém schodnosti pretrváva pri Farských schodov už od poslednej veľkej rekonštrukcie, ktorá prebehla ešte v deväťdesiatych rokoch.

Rekonštrukcie sa tento rok nedočkáme

K stavu jedného z najvýznamnejších peších ťahov v historickom centre Žiliny sa v minulosti vyjadril aj žilinský primátor, ktorý chcel nadviazať obnovením schodov na zrenovovanú Národnú ulicu.

„Mojím cieľom je posunúť rekonštrukciu verejného priestranstva smerom do historického jadra Žiliny, teda práve cez Námestie Andreja Hlinku a Farské schody tak, aby plynule nadväzovala na už zrekonštruovanú Národnú ulicu. Plánovanou rekonštrukciou Farských schodov sa vymení predovšetkým dlažba za vhodnú pre naše podnebie. Budúci primátori tak nebudú musieť opravovať niečo, čo už bolo rekonštruované,“ deklaroval minulý rok primátor Igor Choma.

Mesto tak zatiaľ musí udržovať schody pravidelnými opravami, čo potvrdila aj hovorkyňa mesta. Na akú sumu vyjde jedna takáto údržba, bude známe až po skončení prác. „Je to bežná údržba poškodenej a doplnenie chýbajúcej dlažby, celkové náklady budú známe v máji,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.


S opravou Farských schodov v Žiline sa začalo niekoľko dní dozadu, postupne dlažbu opravia a doplnia

Zisťovali sme aj to, v akej fáze je projekt rekonštrukcie námestia spolu s parkom. Mesto potvrdilo, že tento rok Farské schody zrekonštruované nebudú. „V tomto roku nie je plánovaná celková obnova Farských schodov. Projekt rekonštrukcie Námestia Andreja Hlinku s parkom je v súčasnosti vo fáze spracovanej Urbanisticko-krajinárskej štúdie,“ dodala Zigová.

Urbanisticko - krajinárska súťaž skončila bez prvého miesta pre víťaza

Pred viac ako rokom bola vyhodnotená urbanisticko - krajinárska súťaž návrhov na „Námestie Andreja Hlinku s parkom“, ktorej cieľom bolo získanie návrhov s najvhodnejším využitím verejného mestského priestranstva. Odborná porota zároveň hľadala spracovateľa spomínanej štúdie, ktorá zahŕňa prestavbu námestia Andreja Hlinku s Farskými schodmi a Sad SNP.

V súťaži nebola udelená prvá cena, druhú zvýšenú cenu si odnieslo Laboratórium architektúry krajiny - LABAK, Bratislava. Na vizualizácii nižšie si môžete pozrieť ich návrh, aj k nemu mala porota výhrady. Prekážala im, napríklad, potenciálna strata výhľadu na kostol s balustrádou z Národnej ulice.

Takto malo vyzerať nové Námestie Andreja Hlinku podľa druhého oceneného v ubranisticko-krajinárskej súťaži. Zdroj: Archinfo.sk

„Rizikovým faktorom návrhu je možná strata pohľadového kužeľa z Národnej ulice na Balustrádu, ako aj výhľadu na objekt galérie. Preto je potrebné preveriť vhodnú druhovú skladbu výsadby, priestorové vysadenie a usporiadanie stromov, ako aj vhodnú výšku nasadenia koruny…“ uviedla porota v hodnotení.

Predpokladaná cena urbanisticko-krajinárskej štúdie Námestia Andreja Hlinku s Farskými schodmi a Sadu SNP spracovanej v mierke 1:500 je podľa zverejneného zborníka maximálne 18 200 eur. V cene je zahrnutý aj dendrologický prieskum.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu