V iránskom hlavnom meste Teherán jazdia trolejbusy v žilinských farbách


Foto: V iránskom hlavnom meste Teherán jazdia trolejbusy v žilinských farbách

V Teheráne, hlavnom a zároveň najväčšom meste Iránu, funguje od roku 1992 trolejbusová doprava. Tento trolejový systém mal vo svojom najväčšom rozsahu až 15 trás, na ktorých jazdilo viac ako 65 trolejbusov. Prevádzka systému bola pozastavená v roku 2013 no krátko na to, v marci 2016, bola znovu obnovená a vozový park bol doplnený o 30 trolejbusov Škoda 15Tr.

Vozový park trolejbusovej dopravy v Teheráne pozostáva zo 65 kĺbových autobusov Škoda 15Tr, z ktorých bolo k roku 2016 stále prevádzkyschopných približne 30 kusov. Zaujímavosťou je, že náter vozidiel jazdiacich v Iránskom hlavnom meste je bielo-žlto-zelený, teda rovnaký, ako poznáme z našej žilinskej MHD. Tieto trolejbusy sú pochopiteľne československej výroby.

Staré žilinské trolejbusy sú po obnove vozidlového parku na predaj. Nie je preto vylúčené, že sa môžu objaviť v prevádzke na trolejbusovej trati v inom meste či štáte. Zaspomínať si na to, ako sa viezlo v starých žilinských trolejbusoch, si môžete spolu s videom nižšie, ktoré natočil jeden z návštevníkov Teheránu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu