„Tankodróm“ v Oravskej Lesnej vyasfaltovali, na 4,5 kilometrovom úseku prebiehajú dokončovacie práce


Foto: „Tankodróm“ v Oravskej Lesnej vyasfaltovali, na 4,5 kilometrovom úseku prebiehajú dokončovacie práce
Galéria: 3 fotky
Foto: TS Žilinský samosprávny kraj

Oravská Lesná si na nový asfalt musela počkať celú zimu. „Nové vedenie Žilinskej župy muselo riešiť problém, ktorý zdedilo po bývalom vedení. Navyše v čase, kedy klimatické podmienky neumožňovali pokračovať v prácach, ktoré v chladnom regióne Oravy začali až v zimnom období,“ povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

Verejné obstarávanie trvalo vyše roka, súťaž na zhotoviteľa bola vyhodnotená v apríli 2017 a stavba mu bola odovzdaná vlani koncom októbra. Projekt je realizovaný z eurofondov a musí byť ukončený do konca mája 2018, inak by sa musel príspevok vrátiť.

Aby zhotoviteľ stihol všetky práce, vrátane osadenia cestných obrubníkov, zatrubnenia priekop a montáže nových cestných zvodidiel, začal s nimi už počas nastupujúcej zimy.

Galéria: 3 fotky

Chybou bolo, že bol vyfrézovaný celý úsek v obci. Nástup chladného počasia a nízkych teplôt práce zastavil a stavbári už nestihli na vozovku položiť novú asfaltovú vrstvu.

„Nebolo to  o tom, že sa niekomu nechcelo robiť, ale použitá technológia, ktorá vychádzala zo schváleného projektu, môže byť aplikovaná až pri plusových teplotách, ktoré ale musia byť počas celých 24 hodín. A to bolo možné až po veľkonočných sviatkoch pri priaznivejšom počasí. Ak by sa začalo s prácami ešte v čase, keď mrzlo, odvedená práca by nebola kvalitná,“ uviedol podpredseda ŽSK Igor Janckulík.


Úsek cez Oravskú Lesnú už má nový asfalt, na vozovke budú pokračovať ešte dokončovacie práce. „Ďakujeme obyvateľom Oravskej Lesnej za strpenie, hoci to už bolo naozaj na hranici únosnosti a ešte raz sa im ospravedlňujeme za to, že museli niekoľko mesiacov jazdiť po zničenej ceste,“ zdôraznila županka.

Obci aj vodičom prechádzajúcim cez ňu sa výrazne uľavilo

Dodala, že župa zrealizovala opravy ďalších nevyhovujúcich cestných úsekov v obci. Hoci neboli v pláne opráv pre tento rok, no i tak by sa museli v priebehu jedného až dvoch rokov riešiť. Podľa starostu Oravskej Lesnej Mareka Majdiša situácia na ceste s novým asfaltom je oproti predchádzajúcim mesiacom diametrálne odlišná.

„Pre obyvateľov obce Oravská Lesná ako aj pre vodičov prechádzajúcich cez našu obec je dokončenie asfaltového povrchu neuveriteľnou úľavou. Aj ako starosta obce môžem povedať, že sa konečne po dlhej dobe jazdí cez našu obec komfortne a tešíme sa z toho, že máme cez našu obec po rokoch novú cestu,“ povedal starosta Marek Majdiš.

Oprava cesty v Oravskej Lesnej je súčasťou projektu rekonštrukcie a modernizácie cesty druhej triedy Lokca – Zákamenné – Oravská Lesná. Súčasťou je aj rekonštrukcia mostov v Lokci a Krušetnici.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj