Príjazd na Košickú od Terchovej má dva jazdné pruhy, pre vyblednuté značenie jazdia vodiči stredom


Foto: Príjazd na Košickú od Terchovej má dva jazdné pruhy, pre vyblednuté značenie jazdia vodiči stredom

Mnohí motoristi využívajúci cestu druhej triedy, ktorá sa pripája smerom od Tepličky nad Váhom do Žiliny, sú zmätení. Výjazd vedúci na Košickú ulicu nemá dlhodobo obnovené vodorovné dopravné značenie (VDZ), preto nie je isté, či je to cesta s dvomi alebo len jedným jazdným pruhom.

Niekoľko metrov za dopravnou značkou vyznačujúcou hranice mesta Žilina, sa hlavný ťah rozdeľuje na dva smery - Košická a Ľavobrežná. V smere na Košickú je vozovka široká približne 6 metrov a v súčasnosti má vodorovné značenie viditeľné len po jednom kraji. Kedysi mal tento úsek, za ktorý zodpovedá Slovenská správa ciest (SSC), vyznačené biele čiary na oboch stranách aj v strede. 

Pôvodne dvojpruhová cestná komunikácia sa tak postupne stala miestom, kde vznikajú rôzne konflikty vodičov. Počas dopravnej špičky sa niektorí snažia využívať celú jej šírku, ostatné autá im však bránia v prejazde a blokujú ich. Zvislá dopravná značka umiestnená pod mostom pritom hovorí, že tento úsek má dva pruhy. Nie je ale presne známe, kde sa ich počet zvyšuje, pretože aj takáto značka tu chýba.


„Mnohí sa stále riadia tým, čo platilo v minulosti, keď boli čiary na ceste nové a viditeľné. Preto „predbiehajú“ ostatné autá po ľavej strane. Tí, ktorí situáciu nepoznajú, len nechápavo krútia hlavou, pretože sú v domnení, že cesta má len jeden pruh,“ opísal čitateľ Martin.

Je otázne, kedy bude táto situácia vyriešená, pretože Slovenská správa ciest sa ešte začiatkom júna 2019 vyjadrila, že obnovu VDZ vykonáva každoročne. Počas poslednej obnovy čiar v meste však bol tento sporný úsek vynechaný a dodnes nové čiary na ceste nepribudli.

Aj napriek chýbajúcim zvislým a vodorovným dopravným značkám jazdia vodiči stále podľa starých pravidiel. Video z roku 2018 zachytáva stav cesty bez značenia a spôsob jazdy niektorých vozidiel.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu