Za výroky v žilinskom rádiu Frontinus Mazureka odsúdili, on označil proces za politický a odvolal sa


Foto: Za výroky v žilinskom rádiu Frontinus Mazureka odsúdili, on označil proces za politický a odvolal sa

Poslanec Národnej rady Slovenskej Republiky Milan Mazurek bol včera na Špecializovanom trestnom súde odsúdený k pokute vo výške 5-tisíc eur za svoje rasistické výroky, ktoré prezentoval v relácii v žilinskom rádiu Frontinus. V prípade, že by Mazurek pokutu nezaplatil, hrozí mu polročný trest.

Krátko po vynesení verdiktu sa mladý poslanec za Kotlebovu stranu odvolal, v prípade, že by pokutu nezaplatil, hrozí mu trest odňatia slobody vo výške až 6 mesiacov. Voči verdiktu sa odvolal aj prokurátor, ktorý trest považuje za príliš nízky. Mazureka prišlo pred budovu súdu podporiť niekoľko desiatok sympatizantov.

V prehlásení strany označili zástupcovia strany ĽSNS proces ako politický. Priamo v súdnej sieni mal obvinený namietať, že súdny znalec má židovský pôvod. Práve to označil prokurátor za svedectvo o Mazurekovych postojoch.

„Obžalovaný sa usvedčil z toho, že rasistické postoje sú v jeho mysli tak hlboko zakorenené, že im nechá voľný priebeh či už na súdnom pojednávaní, alebo v rozhlasovom vysielaní,“ dodal špeciálny prokurátor.


Kotlebovci označili sudcov za boľševikom a vyhrážajú sa im súdom

„To, čo dnes predviedol sudca, bolo zrejmé, že on mal ten rozsudok napísaný už dávno. Troj- či štvorhodinové čítanie záverečných rečí nemalo žiadny zmysel. Dve sekundy po prečítaní mojej záverečnej reči povedal rozsudok. Je úplne bezpredmetné, čo by sme tu na súde povedali, aké dôkazy by sme vytiahli, rozhodnutie padlo dávno predtým a zrejme aj niekde inde,” uviedol po vyhlásení rozsudku Mazurek.

Marián Kotleba v deň vynesenia rozsudku rečnil vedľa budovy súdu, okrem hesiel “oslobodiť” zaznievali aj “prašiví psi” či “verní sebe, svorne napred”. Prostredníctvom vyhlásenia odkázali Kotlebovci súdom, že sú podľa nich boľševici a raz ich chcú postaviť pred súd.

„Raz totiž príde deň, keď budú všetci, čo sa podieľajú na týchto novodobých spolitizovaných procesoch postavení pred spravodlivý súd a budú poslaní do temnej minulosti spolu s boľševickými politickými prokurátormi a sudcami z 50. rokov,“ uviedol web ĽSNS.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu