V Martine spustili petíciu za viac regionálnej kultúry s názvom Slovensko nie je len Bratislava!


Foto: V Martine spustili petíciu za viac regionálnej kultúry s názvom Slovensko nie je len Bratislava!

Symbolicky pred prvou budovou Matice slovenskej v Martine dnes oznámili organizátori petície Slovensko nie je len Bratislava! svoje ciele, ktorými chcú pritiahnuť pozornosť aj na kultúru v regiónoch. Podľa ich názoru venuje štát slabú pozornosť rozvoju kultúry na regionálnej úrovni.

V liste adresovanom novej ministerke kultúry Ľubici Laššákovej pripomínajú, že regionálna kultúra upadá. Práve tomu chcú iniciátori zabrániť, ako príklad ťažkej doby pre regionálnu kultúru spomenuli aj samotnú prvú budovu Matice Slovenskej.

„Symbolicky sme sa podujali, my regionálni kultúrni pracovníci z Martina, zdvihnúť štafetu diania a činov, tak ako to robili naši martinskí rodáci posledných 200 rokov, keď sa z tohto mesta šírila kultúrna aktivita a činnosť v prospech celej našej krajiny,“ uvádzajú autori petície v liste ministerke kultúry.


Prostriedky na kultúru pochádzajú aj z kraja

Medzi podpísanými členmi je aj herec Marek Geišber alebo Milan Nemček, básnik a riaditeľ Turčianskej knižnice. „Ak nebude fungovať regionálna kultúra tak časom zanikne aj tá “veľká” lebo nebude miesta kde by sa mohla zrodiť, učiť a rásť,“ dodala Eva Lacová, iniciátorka petície.

Petíciu za dva dni podpísalo viac ako sto ľudí, znenie listu ministerke kultúry môžete vidieť nižšie. V našom regióne fungujú kultúrne podujatia, okrem zápalu jednotlivcov či firiem, aj vďaka grantovej podpore miest či predovšetkým župy.

Žilinský samosprávny kraj aktuálne pripravil grantové výzvy za spolu 322-tisíc eur, pre tri oblasti rozdelí zhodne finančné prostriedky. Termín podania žiadosti je do 30. apríla 2018, programy sú Aktívny človek = Aktívna spoločnosť, Kultúra a Regionálny rozvoj.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu