Neznámi vandali zničili knihobúdku na Vodnom diele v Žiline


Foto: Neznámi vandali zničili knihobúdku na Vodnom diele v Žiline
Galéria: 4 fotky

V Žiline už dlhšiu dobu funguje projekt knihobúdiek, ktorých cieľom je vdýchnuť život starým knihám a umožniť ich zdieľanie medzi čitateľmi. Princíp je jednoduchý a odráža ho aj slogan - požičaj, prečítaj a vráť.

Knihobúdky úspešne fungujú ako verejné knižnice, jedna z nich sa nachádza aj na začiatku populárneho rekreačného okruhu na Vodnom diele v Žiline. Časť čitateľov ich využíva na zamenenie starých kníh, ďalší tu nachádzajú odkladisko pre prečítané diela a tešia sa z toho, že urobia radosť druhým.

Ako každá vonkajšia atrakcia, ani knihobúdky, žiaľ, nie sú imúnne voči prejavom vandalizmu a primitivizmu. Takýto osud stretol aj pravdepodobne najznámejšiu búdku v Žiline, ktorá sa nachádza v spomínanej rekreačnej lokalite. Pravdepodobne cez noc niekto zničil jej dvierka aj s čelným sklom.


Galéria: 4 fotky

„Je to strašné, niekto sa snaží spraviť niečo pekné a oživiť lokalitu a potom príde iný človek len pre to, aby to rozbil. Nerozumiem, čo mu mohlo prekážať na obyčajnej búdke, kde si ľudia menia knihy. Vyzývam ho, aby si radšej odtiaľ nabudúce niečo požičal a porozmýšľal nad svojim životom,“ napísal čitateľ, ktorý nás na rozbitú knihobúdku upozornil.

V Žiline sa nachádza spolu šesť takýchto knihobúdiek, okrem lokality žilinskej priehrady je to napríklad aj Sad SNP, Lesopark Chrasť alebo Mojšová Lúčka. Dve knihobúdky nájdeme aj v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu