Odborári KIA tvrdia, že spoločnosť vyvíja na zamestnancov neprimeraný nátlak


Foto: Odborári KIA tvrdia, že spoločnosť vyvíja na zamestnancov neprimeraný nátlak Foto: ilustračné

Na včerajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda ZO OZ KOVO KIA Žilina Miroslav Chládek. Odbory vyhlásili v utorok štrajkovú pohotovosť po tom, ako sa s vedením automobilky nedohodli na dodatku kolektívnej zmluvy na rok 2018. Zmieriť strany a nájsť kompromis nedokázala ani štátom pridelená sprostredkovateľka.

V prípade, že sa odbory nedohodnú so spoločnosťou Kia Motors Slovakia, hrozí reálny štrajk. V priemere navrhla spoločnosť v poslednej ponuke zvýšenie miezd o 107 eur mesačne, odborová organizácia žiada podľa jej prepočtov 117 eur. Rozdiel by v takomto prípade predstavoval desať eur, Kia Motors Slovakia preto zisťovala názor zamestnancov na takýto návrh priamo v prieskume.

Práve to však považujú odborári na čele s Miroslavom Chládekom za nátlak. Podľa jeho slov dostal v prvý deň štrajkovej pohotovosti desiatky telefonátov od pracovníkov výrobného závodu, ktorí ho informovali o prebiehajúcom prieskume. Ďalej uviedol, že zamestnanci mali byť dotazovaní na to, či chcú ísť do štrajku.

Podporné zhromaždenie v areáli Kia Motors Slovakia

„Čo je samozrejme protizákonné. Ďalšie kroky zamestnávateľa sú už takého charakteru, že komunikujeme s našimi právnikmi. A budeme vyzývať zamestnancov, aby sa nebáli a podávali podnety na inšpektorát práce, prípadne aj žaloby za šikanu, diskriminovanie a neprimeraný nátlak na zamestnancov. Uvidíme, koľko ľudí nájde odvahu a podá spoločný podnet,” uviedol podľa TASR Chládek.


Hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé potvrdil, že spoločnosť realizovala prieskum, tento zámer vopred komunikovala aj prostredníctvom tlačovej správy v médiách. V plnom znení sme ju zverejnili aj na našom portáli.


„Zároveň je potrebné povedať, že KMS odborom počas aktuálneho kolektívneho vyjednávania niekoľkokrát navrhla spoločné prieskumy. Túto možnosť bohužiaľ odmietli, preto sa prieskum spoločnosť rozhodla realizovať samostatne,“ uzavrel Bačé.

Odborári zvolali na dnešný deň podporné zhromaždenie, ktoré plánujú uskutočniť od 14:05 do 14:15 hod. v areáli závodu, presnejšie na hlavnom námestí. V prípade, že strany nedôjdu k dohode, ostrý štrajk by mohol byť vyhlásený v najbližších dňoch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu