Diaľnica D3 Žilina, Strážov - Žilina, Brodno je stavbou roka 2017, bodoval aj ďalší úsek D3


Foto: Diaľnica D3 Žilina, Strážov - Žilina, Brodno je stavbou roka 2017, bodoval aj ďalší úsek D3 Foto: ilustračné - NDS

Výstavba diaľnice D3 Žilina, Strážov - Žilina, Brodno získala v rámci 23. ročníka celoštátnej súťaže titul STAVBA ROKA 2017, zároveň sa môže pýšiť cenou Ministerstva dopravy a výstavby SR za celospoločenský prínos.

Slovenská komora stavebných inžinierov ocenila ako najlepšie projektové riešenie ďalší z úsekov diaľnice D3 na severnom Slovensku. Konkrétne ide o úsek D3 Svrčinovec - Skalité. Stavba roka, ktorá začína v Brodne a končí v Strážove, je unikátna najmä výrazným celospoločenským prínosom diela, jeho kvalitnou realizáciou v náročných podmienkach a zvládnutím množstva technológií pri výstavbe najdlhšej estakády na Slovensku ako aj tunela.


Výstavba musela akceptovať podmienky súvisiace s prevádzkou priľahlých vodných elektrární a samotného vodného toku.


Porota ocenila kotvenie aj bezpečnostné riešenie

„Z hľadiska bezpečnosti prevádzky porota ocenila použitie mobilných zvodidiel umožňujúcich vjazd vozidiel záchrannej služby do oboch tunelových rúr z ktorejkoľvek strany. Pozornosti poroty neunikla ani unikátna konštrukcia protihlukovej steny v podobe stĺporadia, ktorá svojim tvarom a farebnosťou dokázala zladiť tri funkcie: zníženie hlukových emisií, zabezpečenie výhľadu z estakády a ochranu vtáctva nachádzajúceho sa v lokalite priehrady,“ uvádza Národná diaľničná spoločnosť na svojom webe.

Porota ocenila aj kotvenie svahov pod uhlom až 75 stupňov, ktoré bolo aplikované na viacerých častiach stavby z dôvodu ochrany prírody a majetku. Diaľnica sa tak podľa hodnotenia dynamickým spôsobom zúčastňuje na dotváraní okolitej krajiny a výrazne prispieva k zníženiu dopravného zaťaženia okolitých mestských častí Žiliny a priľahlých obcí.

Hlavný zhotoviteľom diela je Združenie D3 Žilina, Strážov - Žilina, Brodno, na čele so spoločnosťou EUROVIA SK, a.s. a členmi HOCHTIEF CZ, a.s., SMS,a.s.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ndsas.sk