Žilinská nemocnica dostane nový CT prístroj, počas mája bude prevádzka obmedzená pre jeho výmenu


Foto: Žilinská nemocnica dostane nový CT prístroj, počas mája bude prevádzka obmedzená pre jeho výmenu Foto: FNsP Žilina

Žilinská nemocnica sa pripravuje na výmenu starého CT prístroja za nový, ktorý prinesie modernejšiu a kvalitnejšiu diagnostiku. „Nové CT vysúťažilo ministerstvo zdravotníctva v balíku s ostatnými pre ďalšie nemocnice na Slovensku, doviezť by ho k nám mali na prelome apríla a mája, kedy chceme okamžite začať so stavebnými prácami, aby bol prístroj čo najskôr v prevádzke,“ uviedol generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Igor Stalmašek.

Výmena podľa neho prinesie dočasné obmedzenie vyšetrení od 1. do 23. mája 2018. „Najprv musíme odinštalovať staré CT, pripraviť priestor, následne zapojiť nový prístroj a otestovať ho podľa príslušných technologických noriem, aby sme mali istotu, že je všetko v poriadku. Pacientov nebudeme vyšetrovať počas troch týždňov. O urgentné stavy bude, samozrejme, postarané, no plánované vyšetrenia prebehnú sčasti ešte v apríli alebo už s novým tomografom,“ priblížil generálny riaditeľ.

Pribudne aj digitálny röntgen

FNsP Žilina doteraz využíva sedemročný počítačový tomograf, ktorý nemocnica v máji presťahuje do priestorov urgentného príjmu, čím skvalitní a zrýchli poskytovanie akútnej zdravotnej starostlivosti. Podľa primárky oddelenia rádiológie Jarmily Hrtánkovej sa moderná diagnostika posúva vpred veľmi rýchlo, preto chcú tomuto trendu prispôsobiť aj prístrojové vybavenie.

„Postupne sa nám to darí aj vďaka výmene CT. Čakáme tiež na nový digitálny röntgen, ktorý výrazne skvalitní našu prácu a pre pacienta to bude znamenať rýchlejšie a šetrnejšie vyšetrenia,“ uviedla J. Hrtánková.


Doterajší tomograf obslúžil viac ako 57-tisíc pacientov

Pôvodný tomograf spustili v Žiline do prevádzky koncom septembra 2011 a do 10. apríla 2018 na ňom zrealizovali už 57 443 vyšetrení. „Za minulý rok išlo o 10 454 skenovaní, mesačne tak urobíme priemerne 870 vyšetrení, a to nielen objednaných pacientov, ale aj hospitalizovaných a samozrejme, všetky urgentné stavy,“ doplnila primárka rádiológie. 

Nové CT bude mať 64 detektorov s vysokou rozlišovacou schopnosťou, čo umožní lekárom získať kvalitnejšie rekonštrukcie obrazov pri predoperačnej príprave.


„Tomograf zabezpečí výrazne nižšiu úroveň radiačnej záťaže, vďaka otvoru gantry prinesie pacientom väčšie pohodlie a pre zdravotníkov zase lepší ergonomický prístup. Veľkou výhodou je tiež nosnosť stola, dokážeme vyšetrovať pacientov s hmotnosťou až do 207 kilogramov,“ priblížila J. Hrtánková.

Novinkou je rozšírené softvérové vybavenie umožňujúce virtuálnu kolonoskopiu, angiografické vyšetrenia ciev na končatinách, mozgu alebo v bruchu, špeciálny onkologický softvér na vyšetrovanie rakoviny a ďalšie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina