Mercedes-Benz triedy X očami ženy


Foto: Mercedes-Benz triedy X očami ženy

Vždy, keď v našej redakčnej garáži zaparkujeme nejakú automobilovú novinku na test, skôr či neskôr s kolegom riešime, či ide o model vhodný viac pre ženy alebo pre mužov. Pri niektorých automobiloch je ich začlenenie podľa pohlavia dosť náročné, pri iných zase úplne jednoznačné.

Myslím, že mi dáte za pravdu, keď napíšem, že nový Mercedes-Benz triedy X je vyslovene model určený pre mužov. Lákalo ma preto posadiť sa na niekoľko dní za jeho volant a vyskúšať si s ním vzájomné spolužitie. 

Ako prvú vec som si uvedomila, že tento model priťahuje mimoriadnu pozornosť okolia.  Pravdepodobne je to jeho majestátnosťou a v nemalej miere aj tou magickou hviezdou na kapote, ktorá ho radí do noblesnej rodiny značky Mercedes-Benz. Z vlastnej skúsenosti môžem doplniť, že sa prekvapenie okolia znásobí, keď spoza volantu vystúpi žena. 

Na prvý pohľad ma zaujala jeho farba. Metalíza s názvom „beringová biela“ pôsobí veľmi luxusne. Tá by dokonale pristala asi každému automobilu.  Inak ma dizajn veľmi nenadchol. Platí, že predné partie sú elegantné a uhladené.  Ale ako okomentovať zadnú časť s korbou?  Okrem prepravy nákladu vo mne tento priestor evokuje široké spektrum využitia na rôzne voľno časové aktivity, od windsurfingu až po prepravu vybavenia hudobnej kapely na koncert.

Kabína testovaného exempláru je však o niečom úplne inom.  Nižšie postavy určite ocenia bočné nášľapné prahy, ktoré značne uľahčujú prístup do interiéru. Ten samotný už na prvý pohľad pôsobí veľmi kvalitne a luxusne, ako sa na Mercedes patrí. Vyššie sedenie zaručuje dobrý rozhľad o dianí v cestnej premávke.  Zaujala ma hnedá koža a drevený dekór palubnej dosky, čo pripomína luxusnú limuzínu.  Mnohé detaily sú tu typické pre značku Mercedes-Benz. Za všetky spomeniem združenú páčku vľavo pod volantom, ktorou sa ovládajú smerovky a zároveň aj stierače.


Myslím, že nielen ženy ocenia precízne snímanie okolia vozidla prostredníctvom 4 kamier so veľmi slušným rozlíšením. Ďalšou príjemnou hračkou je združený ovládač multimediálneho systému, ktorý majú aj ostatné modely značky Mercedes-Benz. Malým nedostatkom bol pre mňa priestor, kde by sa dal odložiť, napr. mobilný telefón alebo iné drobnosti.

Jazda

Po naštartovaní ma prekvapil mohutný zvuk, ktorým sa ohlásil motor.  Vzápätí však ustál a v kabíne zavládol príjemný pocit ticha. Pri manipulácii s automatickou prevodovkou, ktorá mi úplne vyhovovala je potrebné dať si pozor na pozíciu voliča. Jeho pozície sú podsvietené stále rovnakou intenzitou. Dráhy voliča sú síce presné, ale ak si chcete skontrolovať, čo presne máte zaradené, v tom prípade musíte sledovať obrazovku palubného počítača. Napriek veľkým rozmerom auta bolo jeho manévrovanie jednoduché, čo som si preverila aj jazdou v mestských uličkách. Parkovať však v garážach obchodného centra by som s ním asi nechcela.

Čo napísať na záver? Vozidlá kategórie pick-up sú veľmi chytľavé a nákazlivé. Po usadnutí za ich volant sa budete cítiť výnimočne. Skrátka ide o životný štýl. Po vlastnej skúsenosti sa už vôbec nečudujem keď mánii menom pick-up podľahneme aj my ženy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Soňa Praženicová