Poslanecké platy v Žiline - novela znižuje maximálnu ročnú odmenu na mesačný plat primátora


Foto: Poslanecké platy v Žiline - novela znižuje maximálnu ročnú odmenu na mesačný plat primátora Foto: ilustračné

Jednou z tém nadchádzajúceho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline bude aj plat poslancov v Žiline, ktorého výška sa naposledy menila pred viac ako rokom. Vtedy si zvýšili poslanci odmenu na úroveň minimálnej mzdy v národnom hospodárstve. Tá predstavuje v roku 2018 výšku 480 eur, okrem nej majú zástupcovia ľudu nárok za príplatky a náhrady v závislosti od rôznych úkonov.

Napriek tomu, že poslanci si zvýšili základnú odmenu z 200 eur na vtedajších 435 eur (výška minimálnej mzdy v roku 2017, v ktorom zmenu prijali), zdvihla sa voči tomuto kroku vlna nevôle u časti verejnosti. Pri poctivom vykonávaní mandátu však rastú nároky na časový fond, keďže poslanci sa okrem zastupiteľstiev majú pravidelne stretávať s obyvateľmi a riešiť ich problémy.

Po novom mesačná odmena približne 253 eur

Novela zákona, ktorá začala platiť od tohto mesiaca, však poslanecké odmeny výrazne okreše. Kým doteraz mohli k základnej paušálnej odmene vo výške minimálnej mzdy získať ďalšie príplatky za rôzne úkony, nový primátor v súlade s novelizovanou legistlatívou navrhuje zníženie odmien na 253,66 eur mesačne. Tým by bol splnený strop podľa zákona, ktorý hovorí o maximálnej ročnej odmene poslanca vo výške mesačného platu primátora.

Poslancovi možno poskytnúť odmenu najmä vzhľadom na úlohy a časovú náročnosť výkonu funkcie podľa zásad odmeňovania poslancov, najviac však v kalendárnom roku jeden mesačný plat starostu bez zvýšenia podľa príslušnej platovej skupiny.

Keďže plat primátora sa počíta koeficientom 3,19, ktorým sa násobí priemerná mesačná mzda zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslená na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok, vychádza na 3044 eur po zaokrúhlení. A práve dvanástina tejto sumy má byť novou odmenou pre poslancov.

„Keďže súčasný spôsob odmeňovania poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline výrazne prekračuje zákonom stanovený strop, predkladá sa návrh na úpravu, ktorá reflektuje zmenu zákona, a to v podobe jednej odmeny mesačne vo výške 1/12 mesačného platu primátora,“ uvádza predkladateľ.


Zákon hovorí aj o náhrade mzdy a ušlého zárobku

Rovnaký zákon, podľa ktorého budú odmeny poslancom znížené, pamätá aj na prípady, v ktorých poslanec z dôvodu výkonu poslaneckej funkcie neplní svoje pracovné povinnosti v plnej výške. V prípade poslancov, ktorí nie sú v pracovnom alebo obdobnom pomere, im zákon ukladá možnosť poskytnutia náhrady ušlého zárobku.

Poslanec nesmie byť pre výkon svojej funkcie ukrátený na právach ani nárokoch vyplývajúcich z pracovného alebo obdobného pomeru. Zamestnávatelia umožňujú poslancom výkon funkcie podľa osobitných predpisov; to platí aj o členoch komisií, ktorí nie sú poslancami. Obec uhrádza zamestnávateľom na požiadanie náhradu za vyplatenú náhradu mzdy alebo inej odmeny za prácu. Poslancom, ktorí nie sú v pracovnom alebo obdobnom pomere, obec poskytuje náhradu ušlého zárobku.

Zisťovali sme preto, či v aktuálnom volebnom období požiadal niektorý z poslancov o takúto náhradu ušlého zárobku. Podľa slov hovorkyne mesta však takúto možnosť nevyužil nikto, zákon nespresňuje ani to, akou formou by bola vypočítaná výška náhrady ušlého zárobku.

„V tomto volebnom období nám nebola v súvislosti s výkonom funkcie poslanca Mestského zastupiteľstva v Žiline doručená požiadavka na uhradenie náhrady za vyplatenú náhradu mzdy alebo poskytnutie náhrady ušlého zárobku. Poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline v zmysle § 25 ods. 8 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov v nadväznosti na Zásady odmeňovania poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline má nárok na odmenu, nie plat,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Zásady odmeňovania poslancov MZ v Žiline počítajú aj s takýmto prípadom, ak by došlo k vyplateniu náhrady vyplatenej náhrady mzdy zamestnávateľovi alebo ušlého zárobku priamo poslancovi, odmena sa zníži pomerovo. Ak však náhrada presiahne výšku odmeny, odmena síce nebude vyplatená, v závislosti na sume náhrady by však mohol poslanec v konečnom dôsledku zarobiť viac.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu