V žilinskom Lesoparku Chrasť za minulý rok vyrúbali len kalamitné stromy


Foto: V žilinskom Lesoparku Chrasť za minulý rok vyrúbali len kalamitné stromy Foto: Google Maps

Približne v polovici marca sme vás informovali o tom, že popri ceste smerom od Vlčiniec k vstupu do Lesoparku Chrasť došlo k výrubu stromov ako prevencii poškodenia trakčného vedenia. Výrub v niekoľkometrových pásmach na oboch stranách cesty pobúril časť verejnosti, keďže medzi zoťatými stromami boli aj zdravé.

Len za posledné dva roky však popadané stromy spôsobili problémy v mestskej hromadnej doprave päťkrát, strhnuté trakčné vedenie malo za následok hodinové meškania spojov v celej Žiline. K tomu je nutné pripočítať prípady, kedy spadnuté stromy nezasiahli priamo vedenie. V decembri minulého roka odstavili spadnuté troleje dopravu na mieste na takmer 12 hodín.

Dnes už je okolie cesty vyrúbané, čo vyvolalo nevôľu u niektorých obyvateľov. Tí sa obávajú pokračovania výrubu smerom hlbšie do Lesoparku. Výrub a spracovanie dreva prebieha aj v iných častiach lesoparku, ide však o aktivitu z dôvodu kalamity, ku ktorej mesto Žilina zaväzuje zákon.

Hospodárenie upravuje plán starostlivosti o les

„Bez ohľadu na účel, ktoré majú lesné porasty v Lesoparku Chrasť primárne slúžiť, mesto Žilina ako obhospodarovateľ lesa, je povinný hospodáriť tak ,aby boli dodržané princípy ochrany lesa, čo so sebou prináša povinnosť spracovávať kalamitu, ktorá v lese vzniká v dôsledku pôsobenia škodlivých činiteľov predovšetkým hmyzu, vetrov a snehu,“ spresnila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Práve preto mesto v Lesoparku Chrasť celoročne spracováva kalamitu, v praxi to predstavuje odstraňovanie stromov odumretých, poškodených a rovnako stromov ohrozujúcich bezpečnosť návštevníkov.

Lesopark Chrasť ako celok spadá do kategórie lesných pozemkov, ktorých primárnou úlohou je plnenie funkcií lesov. Aj preto upravuje hospodárenie v ňom plán starostlivosti o les, ktorý je vypracovaný spravidla na obdobie 10 rokov.

„Treba podotknúť, že lesy Lesoparku Chrasť plnia okrem drevoprodukčnej najmä funkciu rekreačnú, z tohto dôvodu boli pri vypracovaní PSoL zohľadnené taktiež faktory spojené s rekreačnou funkciou týchto lesov,“ dodala hovorkyňa.

Mesto zároveň pripomína, že v roku 2017 vykonávalo výlučne ťažby vynútené nepriaznivými vplyvmi počasia, k výrubu zdravých stromov v priebehu roka nedošlo.


Nadácia Lesopark sa snaží o pestrejšiu výsadbu

O vyjadrenie k aktuálne prebiehajúcemu výrubu sme požiadali aj zástupcov Nadácie žilinský lesopark. Tí hneď po začiatku výrubu iniciovali stretnutie priamo na mieste s lesným hospodárom. Vysekanie stromov v pásoch popri ceste považujú za potrebný krok, mesto však podľa nich v tak citlivej záležitosti nezvládlo komunikáciu.

„Základným problém komunikácia. Niekedy treba robiť aj nepopulárne kroky ako výrub popri trolejovom vedení, kvôli bezpečnosti cestnej premávky. Ale vždy je lepšie dostatočne vysvetliť dôvody ako v tichosti vyrúbať časť lesa a potom reagovať na hnev občanov. Ten hnev je oprávnený. Veď koľkokrát sme v Žiline zažili chamtivé rúbanie stromov, kvôli zisku. Ľudia sú nedôverčiví. Preto im treba veci vysvetľovať, komunikovať s nimi. A počúvať ich, veď je to ich mesto,“ uviedol za Nadáciu žilinský lesopark Peter Fiabáne.

Ten vidí chybu v tom, že sa postavila cesta uprostred lesa, pričom pri odkrytom poraste ohrozovali stromy vozidlá dlhodobo, preto bol ich výrub potrebný. Pri ťažbe v centrálnom lesoparku sa však názory s mestom rozchádzajú, les vnímajú ako parkový s primárne rekreačnou funkciou.

„Mňa osobne viac vyrušujú výruby, ktoré sa dejú v centrálnom lesoparku. Je s tým spojený pohyb ťažkých mechanizmov, rozryté cesty, povaľujúce sa konáre, zničené chodníky. Tu máme v nadácii úplne inú predstavu o tom, ako by mal lesopark fungovať. Pre nás je to parkový les. Majú tam byť húštiny a tiché miesta pre zver, no zároveň udržiavaná občianska vybavenosť pre rekreáciu občanov. A to znamená upravené chodníky, vyčistené ohniská, čisté lavičky a stoly, vysypané koše, pokosená zeleň, vyčistené podrasty,“ vysvetľuje Fiabáne.

Práve k tomuto účelu bola nadácia zriadená a jej aktivity v Lesoparku Chrasť môžu návštevníci cítiť. Minulý rok boli osadené nové lavičky, piknikové stoly, informačné tabule, odpadkové koše či prvky na cvičenie. Od minulého roka je hotový aj projekt rekonštrukcie detského ihriska, na ktorý už aktuálne prebieha verejné obstarávanie.

V Nadácii žilinský lesopark vnímajú, že nová výsadba je kľúčom k budúcnosti celého rekreačného priestoru. Zloženie stromov by však malo byť pestrejšie a prednosť by mali dostať odolnejšie druhy, nie smrek. Napriek tomu, že členovia v nadácii v oblasti výsadby nemajú kompetencie, komunikujú tieto požiadavky kompetentným.

„Ja a kolegovia z nadácie, Peter Fiabáne a Ľudka Chodelková, sme niekoľkokrát požadovali, aby nová výsadba bola pestrá a zahŕňala zmiešané druhy drevín ako dub, borovicu, javor a ďalšie. Nie smrek, ktorý tu vlastne nie je ani pôvodný a prirodzený. S nastupujúcou zmenou podnebia a otepľovaním budú smrekové monokultúry ďalej vymierať a budú cieľom lykožrútov. Preto apelujeme, aby v tomto prípade zvíťazil zdravý rozum, sadili sa odolné druhy a nie smreky, kvôli ich rýchlemu rastu a prípadnému neskoršiemu speňaženiu,“ uzavrel za nadáciu Vladimír Randa, podľa ktorého slov boli uistení, že takáto výsadba prebieha.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu