Cyklotrasu BikeKIA využilo cez víkend viac ako 2-tisíc cyklistov, padlá prvá tohtoročná tisícka


Foto: Cyklotrasu BikeKIA využilo cez víkend viac ako 2-tisíc cyklistov, padlá prvá tohtoročná tisícka Foto: TS Žilinský samosprávny kraj

Počasie uplynulého víkendu prialo športovaniu a aktívnemu oddychu, čoho dôkazom boli aj cyklisti na župnej cyklotrase medzi hradmi Budatín a Strečno. Počas víkendu ju zaplnili, úsekom BikeKIA, kde sa nachádza počítadlo, ich prešlo viac ako 2-tisíc.

Prekonaná bola aj prvá tohtoročná tisícka, v nedeľu 8. apríla sa vyasfaltovaným úsekom popri Váhu previezlo 1048 cyklistov. „Je dobré poznať reálne čísla pre ďalšiu podporu cyklistickej dopravy. Naším cieľom je, aby nové cyklotrasy budované z našich, ale i európskych peňazí slúžili nielen na podporu cestovného ruchu, ale tiež na zlepšenie zdravého cestovania do práce,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová.

Od zabudovania počítadla takmer dvestotisíc

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) má počítadlo zabudované priamo v cyklochodníku od marca 2015. Odvtedy zaznamenali už 196 608 prejazdov. Vlani trasu využilo 92 819 cyklistov.

„Čísla, ktoré merač zaznamená svedčia o obľúbenosti cyklotrasy. Je vhodná najmä pre rekreačných cyklistov, či rodiny s deťmi, pretože je nenáročná a prevažne vedie mimo hlavných rušných ciest,“ povedala Jana Benke z oddelenia cestovného ruchu a informácií ŽSK.

BikeKIA vedie okolo rieky Váh, prevažne po asfaltovom povrchu. Spevnený breh bolo možné spojiť s existujúcimi komunikáciami pri Vodnom diele Žilina, čím vznikol plynulý a bezpečný úsek bez automobilovej dopravy. Súčasťou je biokoridor neďaleko Areálu vodných športov a oddychová infraštruktúra.


V budúcnosti by mal byť vyasfaltovaná aj protiľahlý breh Váhu

„Aj v týchto dňoch opäť riešime a čistíme miesta tejto hradnej cyklotrasy od rôznych neželaných nápisov a symbolov. Zničené sú mapy, či altánok pri vodnom diele. Každý rok sa musíme vysporiadať s následkami vandalizmu, pričom prostriedky by sa dali určite využiť zmysluplnejšie,“ zdôraznila Benke.


Župe pri realizácii cyklotrasy, ktorá pre nadšencov dvoch kolies spojila dva dominantné hrady Horného Považia – Budatínsky hrad a hrad Strečno, spolupracovala so spoločnosťou Kia Motors Slovakia. Automobilka do projektu prispela sumou 290-tisíc eur a župa 265-tisíc eur.

Celý okruh má 33 kilometrov. Župa plánuje vyasfaltovať a upraviť pre cyklodopravu aj protiľahlý breh Váhu, čím vznikne nový úsek cyklotrasy BikeKia a zároveň Vážskej magistrály (v úseku Budatínsky most – hydrouzol).



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj