Žilinčania zozbierali pre Afriku približne 80 bicyklov, tie sú už na ceste do Gambie


Foto: Žilinčania zozbierali pre Afriku približne 80 bicyklov, tie sú už na ceste do Gambie Foto: TS Mesto Žilina

Mesto Žilina sa vlani ako prvé partnerské mesto na Slovensku zapojilo do charitatívneho projektu českých susedov s názvom Kolo pro Afriku. Cieľom tejto kampane je zozbierať používané bicykle, poslať ich do Afriky a pomôcť tak deťom v Gambii, ktoré denne dochádzajú do škôl niekoľko kilometrov peši.

Projekt realizuje spoločnosť Kola pro Afriku, ktorá bola založená v roku 2012 v Ostrave. „Táto kampaň slúži na dobročinný účel pre africké deti, ktoré sa snažia dostať za vzdelaním do školy. Tie sú často vzdialené od domovov aj 5 až 8 kilometrov. Bicykel deťom slúži na rýchlejšie a bezpečnejšie prekonanie tejto vzdialenosti,“ vysvetlil hlavnú myšlienku projektu jeho žilinský koordinátor Ľuboš Slebodník z Mestského úradu v Žiline.

Bicykle putujú cielene do škôl

Minulý rok v novembri sa v Žiline uskutočnila prvá nakládka približne 80-tich zozbieraných bicyklov, ktoré putovali do centrálneho skladu v Ostrave. Odtiaľ sa minulý týždeň slávnostne naložili spolu s ďalšími bicyklami do kontajnera a spoločne putujú do Hamburgu, odkiaľ sa loďou presunú do africkej Gambie.


Cestu bicyklov v Afrike ďalej monitoruje a riadi systém. „Nie je to tak, že sa loď s bicyklami odstaví niekde v hlavnom meste a hocikto ich rozoberie. Bicykle sa dodajú priamo do škôl zapojených do projektu,“ vysvetlil Ľuboš Slebodník. Doplnil, že bicykel dostanú za dobré správanie deti z rodín, ktoré sa snažia zodpovedne pristupovať k vzdelaniu.


„Žilinčania darovaním svojho bicykla prejavili obrovskú solidárnosť. Pre nás už boli tieto bicykle možno nepotrebné, no africkým deťom urobia radosť a pomôžu im pri zvyšovaní ich gramotnosti. Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí darovali svoj bicykel do zbierky a tak pomohli tým, ktorí to skutočne potrebujú,“ uzavrel žilinský primátor Igor Choma. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina