Žilinský boxer Patrik Glézl: Prechod k profesionálom mi otvorí nové možnosti


Foto: Žilinský boxer Patrik Glézl: Prechod k profesionálom mi otvorí nové možnosti

Do Žiliny už 28. apríla 2018 zavíta piatykrát holandská promotion Enfusion, ktorá opäť prinesie jeden z najlepších gala večerov bojových športov v strednej Európe. V hodnotení magazínu Svet MMA dokonca skončilo minuloročné podujatie na prvom mieste a vyslúžilo si titul Najlepšia akcia roka 2017. Ani tento rok nebudú na Enfusion Live 2018 v Žiline chýbať domáci pretekári Diamond Gymu Žilina.

Svetovú bojovú show bude prenášať viac ako 200 televízií po celom svete, chýbať v zástupe Žilinčanov nebudú ani najlepší fighter minulého roka do 71 kilogramov Milan Paleš či v rozlúčkovom zápase svojej kariéry Tomáš Šenkýr.

Po pol roku sa predstaví v zápase aj 25-ročný žilinský pästiar Patrik Glézl. Boxera, ktorý z 80-tich zápasov odchádzal 70 krát ako víťaz, z toho 25 predčasne ukončených KO, sme pred jeho zápasom vyspovedali.

Ahoj Paťo, prezraď nám kedy si mal posledný zápas a po akom čase nastupuješ?

Posledný zápas som mal minulý rok v novembri na Diamond Fight Night 4 proti Poliakovi Sebastianovi Rembeckemu, ktorého som porazil, takže po pol roku.

Okrem zápasenia sa venuješ aj trénovaniu, prezraď nám viac o tejto činnosti..

Začalo to už popri strednej škole, kedy som trénoval zopár ľudí na privyrobenie si. Po tých ôsmich rokoch aktívnej trénerskej činnosti ma to stále drží a napĺňa. Aktuálne mám na starosti dievčenskú skupinu thajský box, ktorá je každý utorok a štvrtok o 16-tej.

Popri tom trénujem aj súkromné hodiny - thajského boxu, boxu, cross-fit či kondičné cvičenia. Určite chcem v budúcnosti mať svojich zápasníkov, s ktorými by som chodil na súťaže a odovzdával im moje vedomosti.

Ako vyzerá tvoja tréningová rutina pred zápasom?

Do zápasu vždy chodím pripravený na 100 percent. Príprava teda znamená 8-9 tréningových jednotiek do týždňa. Po desiatich rokoch trénovania viem, čo mi presne pasuje tak, aby moja forma bola čo najlepšia.

Prešiel si od amatérov k profesionálnemu boxu, čo očakávaš od tohto prechodu a aké máš vízie do budúcnosti?

Najprv musím poznamenať, že v boxe slovo amatér neznamená naozaj amatér. Veľakrát sú amatéri lepší ako profesionáli, ale líši sa to najmä finančným ohodnotením. Môj prechod je podnietený tým, že medzi amatérmi stagnujem. Zaradenie k profesionálom mi otvorí nové možnosti, najmä zápasy mimo Slovenskej či Českej republiky.

28 apríla v Ziline sa postavím do ringu po pol roku. Nič nenechám na náhodu a tvrdo sa začnem ( pomaly

Vízie a ciele mám čo najväčšie, určite by som chcel boxovať v MGM Grand v Las Vegas o majstra sveta a následne z toho ťažiť.

Koľko pred zápasom zhadzuješ a stalo sa ti niekedy, že s tým máš problém?

Približne 6 rokov dozadu, keď som chodil zápasy pod pravidlami Muay Thai a K-1 v kategórii 67-71 kilogramov som musel zhadzovať aj 5 kíl, čo mi robilo dosť problém. Vtedy sme totiž o zhadzovaní moc nevedeli. Teraz v boxe chodím vyššiu váhovú kategóriu - 76,2 kilogramov, kde nemám až taký rozdiel medzi tréningovou a zápasovou váhou.

Máš celoročne pomerne nízke percento tuku, prezraď recept na tehličky na bruchu 365 dní v roku..

Jednoznačne halušky.

Halušky ala majstro

Prvé video ˇˇVaríme s Paťom-rullesˇˇ za nami, hodnotenie Petr Novotný 9.5 boda Mojsejová Nora 10 bodov a Miki Dzurinda 11 bodov. Časom sa to bude zlepšovať, ale uvariť halušky za 3:53 min nieje žiadna sranda.

Posted by Patrik Glezl - Boxing Trainer on 4. október 2015

Ale inak je to životným štýlom, ktorý vediem - náročné tréningy každý deň, vyvážená strava a žiaden alkohol.

Máš pred zápasom nejaký rituál?


Nič špecifické, ráno si pozriem 36. komnatu Šaolinu aby som sa nabudil a večer idem do toho :D

Niektorí fighteri majú svoj rituál napríklad aj v obľúbených trenkách na váženie..

Za tých 10 rokov boxovania by bolo asi divné, keby som mal stále tie isté. Takže takýto rituál nemám, ale snažím sa, aby boli vždy čisté :D

Aká bola najšialenejšia nástupovka, akú si kedy videl či počul?

Určite Gago Drago, rumunský top fighter, ktorému spievala celá Amsterdam Arena a vždy pri nástupoch mal každý zimomriavky. Nemôžem zabudnúť ani na najbláznivejšieho Princa, teda Naseem Hameda, ktorý chodil do ringu na lietajúcom koberci 15 metrov nad divákmi či na ťave.

Ja vždy nastupujem do ringu tak, že preskočím laná. Dúfam, že nehodím niekedy držku :D

Do ringu vstupuje Patrik Glézl vždy preskočením lán.

Prečo nemáš pri takom počte odbúchaných zápasov zlomený nos?

Musím priznať, že si dávam veľký pozor na môj face :) Vychádza to ale aj z môjho spôsobu boja, v zápasoch sa snažím ťažiť z veľmi tvrdého dvojkrytu, pri ktorom je ťažké, aby mi súper dal čistý úder na odokrytú časť tváre, poprípade tela.

Máš spočítanú kadenciu úderov?

Minule sme to počítali s trénerom, je to cca 12 za sekundu.

Poslednú dobu rastie popularita MMA medzi bojovými športmi, nelákalo ťa to skúsiť?

Ak chceš dosiahnuť úspechy v MMA v zahraničí, musíš od mala robiť džudo. Ja som hrával volejbal :D Stand-up sa naučíš, ale všetky techniky na zemi sú už ťažšie.

Ja by som sa neuspokojil s tým byť dobrý len na Slovensku, ostanem radšej pri boxe. Aj keď nikdy nehovor nikdy, všetko záleží od ponúk.

Najrýchlejší knock-out uštedril Glézl v prvej minúte. Zdroj: Reefe

Opíš piatimi slovami tvojho súpera na blížiaci sa turnaj..

Nepoznám ho zatiaľ, neviem, uvidíme :)

Čo je pre teba špecifické na domácom publiku?

Veľmi rád boxujem doma, i keď možnosť ukázať sa pred žilinským publikom je len dva razy do roka, vždy je to veľký adrenalín. Dav publika ťa ženie dopredu, kamaráti si idú hlasivky vykričať. Ja im za odplatu vydám všetko zo seba, čo len viem.

Aké sú tri miesta, kde ťa vo voľnom čase môžu Žilinčania najčastejšie stretnúť..

Aupark na lattéčku :D, v La Culture na obede a potom v útulku, kde pomáham psíkom.

Budeš mať na Enfusion Live 2018 v Žiline svoj roh a dajú sa cez teba kúpiť lístky?

Môj sektor bude B a C na zimnom štadióne, odtiaľ pôjde najväčší hukot, bengálske ohne, bubny a podobne :D Kto by chcel lístky, môže sa mi ozvať, takisto sú voľné ešte aj VIP stoly.

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu