Cez Oravskú Lesnú prejdú denne desiatky kamiónov napriek zákazu, vodiči tu prekračujú päťdesiatku


Foto: Cez Oravskú Lesnú prejdú denne desiatky kamiónov napriek zákazu, vodiči tu prekračujú päťdesiatku Foto: ilustračné

Žilinská župa aj na podnet občanov v marci monitorovala prejazd vozidiel  prostredníctvom automatického sčítacieho zariadenia na začiatku obce Oravská Lesná. V úseku je predpísaná rýchlosť 50 km/h a zakázaný prejazd vozidiel nad 12 metrov. Kamery ukázali, že mnohí vodiči predpisy porušujú a zákazy nerešpektujú.

„Zaznamenané údaje poskytneme polícií aj ďalším cestným orgánom. Verím, že nami zistenými údajmi sa budú seriózne zaoberať a zvýši sa počet cestných kontrol v tomto úseku,“ uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

ŽSK začal zisťovať reálny stav dopravy na ceste II/520 aj na základe podnetov od občanov. Sťažovali sa najmä na to, že po ceste medzi Oravskou Lesnou a Novou Bystricou na Kysuciach prechádzajú kamióny, ktoré tam majú prejazd zakázaný.

Cesta nie je určená pre ťažké kamióny. Nemá na to potrebné parametre,“ povedal riaditeľ odboru dopravy a územného plánovania ŽSK Ivan Mokrý.


Piatková špička sa vyšplhá na dvetisíc vozidiel

Podľa automatického počítadla tadiaľ iba za jediný deň (16. marca) prešlo až 150 kamiónov, hoci by tadiaľ nemal prejsť ani jeden. V priemere každý deň poruší zákaz prejazdu zhruba sto kamiónov. Celkovo sa denná premávka na ceste medzi Kysucami a Oravou pohybuje na úrovni 1400 vozidiel. V piatok však počet vozidiel stúpa až na 2-tisíc.

„Potrebujeme vedieť ako a kým je cesta využívaná, ako sa správajú vodiči, ktorí tadiaľ prechádzajú. Je to dôležité pre naše ďalšie rozhodnutia a opatrenia do budúcnosti. Konáme v súlade so stratégiou rozvoja – Žilinský kraj 22+. V oblasti dopravy je naším cieľom zlepšovanie stavu ciest,“ dodala županka Jurinová.

Dvaja z piatich vodičov nedodržujú maximálnu povolenú rýchlosť

Počítadlá dopravy dokážu aj odmerať rýchlosť. A výsledky nie sú lichotivé. „Okrem počtu prechádzajúcich motorových vozidiel podľa ich kategórii sme zisťovali aj dodržiavanie stanovej rýchlosti. Tá je v sledovanom úseku 50 kilometrov za hodinu. Ukázalo sa, že to mnohí vodiči nerešpektujú. V nedeľu 25. marca prekročilo predpísanú päťdesiatku takmer 40 percent vozidiel,“ upozornil riaditeľ odboru dopravy Mokrý.

Žilinský samosprávny kraj realizuje profilové sčítanie dopravy v Oravskej Lesnej od polovice marca. Zariadenie bolo umiestnené v úseku cesty, ktorú vlastní ŽSK a ktorá je plynulým pokračovaním cesty medzi kysuckým a oravským regiónom. Spojnica je cestou II. triedy a je zatiaľ vo vlastníctve Slovenskej správy ciest. V budúcnosti by ju mali odovzdať ŽSK.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj