Županka Erika Jurinová má za sebou prvých 100 dní vo funkcii, stihla už presadiť niekoľko riešení


Foto: Županka Erika Jurinová má za sebou prvých 100 dní vo funkcii, stihla už presadiť niekoľko riešení Foto: ilustračné - Facebook Žilinský samosprávny kraj

Dňa 4. decembra 2017 prevzala Erika Jurinová v priestoroch Sobášneho paláca v Bytči symbolické žezlo predsedu Žilinského samosprávneho kraja, čím došlo po dvanástich rokoch k výmene na poste predsedu nášho kraja.

Jurinová sa zároveň stala prvou ženou, ktorá kedy túto funkciu na Slovensku zastávala. Spolu 43,7 percenta všetkých voličov sa jej rozhodlo zveriť dôveru, vďaka čomu porazila s výrazným náskokom bývalého župana.

Hneď na druhý deň, 5. decembra 2018, sa na pôde Národnej rady Slovenskej republiky vzdala poslaneckého mandátu tak, ako sľúbila pred voľbami. Rovnako učinil jej stranícky kolega a novozvolený trnavský župan Jozef Viskupič. Obaja uviedli, že sa chcú naplno venovať realizácii programov vo svojich krajoch.

Symbolicky tak nastala zmena v zmýšľaní vedúceho predstaviteľa kraja už na druhý deň, keďže Juraj Blanár zarábal až do zmeny zákona v roku 2016 takmer 6 800 eur vďaka súbehu funkcií predsedu a poslanca NR SR. Zmena zákona obmedzila príjem za druhú a každú ďalšiu verejnú funkciu na úroveň minimálnej mzdy.

Dnes uplynulo symbolických sto dní od nástupu Eriky Jurinovej do čela kraja. Počas tejto doby prebehli štyri zastupiteľstvá vrátane ustanovujúceho v spomínanom Sobášnom paláci v Bytči.

Na druhom zastupiteľstve ustanovili poslanci nový počet podpredsedov ŽSK, po novom sú štyria. K Petrovi Weberovi a Petrovi Dobešovi pribudli Milan Laurenčík a Igor Janckulík, ktorí však pracujú bez nároku na mzdu za túto funkciu.

Kontrolné zistenia NKÚ počas prvých dní

Nepekný darček od odchádzajúceho predsedu čakal nové vedenie niekoľko dní po výmene. „Hneď po pár dňoch od prevzatia funkcie predsedníčky ŽSK som dostala studenú sprchu z Úradu pre verejné obstarávanie, ktoré konštatovalo závažné pochybenia pri obstarávaní CT prístrojov do dvoch župných nemocníc. Že to nebolo v poriadku potvrdila následne aj kontrola NKÚ,“ priblížila prvé dni županka Erika Jurinová.

V nadväznosti na kontrolné zistenia prijal kraj opatrenia na zamedzenie podobného konania pri verejných obstarávaniach. Tie by mali zabrániť tomu, aby sa opakovalo vyhodnotenie súťaže spôsobom, vďaka ktorému sa cez rozdielnu váhu kritérií v procese vyhodnotenia ponúk nestal úspešným uchádzač s ekonomicky najvýhodnejšou ponukou.


Prebieha kontrola podpísaných a platných zmlúv

Na kraji zároveň začala kontrola zmlúv, čoho výsledkom bolo napríklad podpísanie dodatku k rámcovej dohode, v rámci ktorej kraj nakupuje inzerciu vo vybraných médiách v Žilinskom kraji. K tomu, akým spôsobom sú alokované prostriedky v rámci spolupráce, ktorá bola podpísaná v roku 2016, teda rok pred voľbami, sme sa snažili v minulosti dopátrať.

Kraj si zákonnú povinnosť splnil zverejnením opisu faktúry, ale nie jej samotnej kópie alebo skenu, na webe. Faktúry za desiatky tisíc eur tak neboli zverejnené priamo, ale len vo forme informácií o faktúre. Predmetom bolo “Uverejnenie inzercie”, z čoho sa obyvatelia nedozvedeli, kam putujú stotisíce eur z verejných financií. Ani to, akým spôsobom.

„Okrem toho sme sa pustili do kontroly zmlúv, ale nakoľko ich je veľmi veľa, nebolo v našich silách dokončiť to do sto dní,“ uviedol riaditeľ Úradu ŽSK Ladislav Gabčo a dodal, že sa v nich našlo veľa nezrovnalostí. Žilinská županka Jurinová zároveň musela urgentne riešiť vzniknuté problémy v podobe nedokončených projektov ako rekonštrukcie cesty v Oravskej Lesnej či medzi obcami Vitanová a Oravice.

Cieľom je znížiť byrokratickú náročnosť

„Musím povedať, že je to tu občas poriadne uponáhľané. Veľmi rýchlo sa veci menia a prichádzajú nové podnety. Náročnejšie je to s riešeniami. Vnímam to ako človek, ktorý prišiel z Národnej rady s tým, že ideme okamžite robiť dobré veci. Osobne som dosť zaskočená byrokratickým aparátom, ktorý je tu nesmierne silný. Našou snahou bude veci zjednodušovať, aby sme neboli sami sebou brzdení v rozvoji kraja,“ uzavrela Jurinová.

Viditeľnou zmenou, ktorú reálne pocíti časť obyvateľov kraja, je navýšenie platov zamestnancov v sociálnej oblasti či dorovnanie financovania neštátnych školských zariadení. Po zmene sa ich financovanie dorovnalo na sto percent normatívu tak, ako je tomu v štátnych zariadeniach.

„Napriek tomu v tomto krátkom čase vedenie ŽSK presadilo pozitívne zmeny, napríklad sa nám podarilo odstrániť diskrimináciu vo financovaní školských zariadení a tiež sme zvýšili platy zamestnancom v našich zariadeniach nad rámec kolektívnej zmluvy,“ doplnil Gabčo.

Županka sa zároveň stretla s väčšinou starostov a primátorov kraja, po poslednom zasadnutí verejnosti prezentovala plán rozvoja kraja počas piateho volebného obdobia s názvom Žilinský kraj 22+. Cieľom je zlepšiť poskytovanie služieb a to nielen v sociálnej oblasti, ktorej sa veľká časť plánov týka.

Čo sa podarilo dosiahnuť za prvých 100 dní:

-          pripraviť založenie nadácie na pomoc ľuďom v núdzi
-          začať realizovať Centrum pre rodinu
-          dohodnúť a podpísať memorandum s mestom Žilina a Žilinskou univerzitou na záchranu letiska
-          zrovnoprávniť financovanie školských zariadení
-          navýšiť platy nepedagogickým zamestnancom v školských zariadeniach, ale aj opatrovateľkám v sociálnych službách nad rámec kolektívnej zmluvy
-          prvé kroky pre zrovnoprávnenie financovania verejných a neverejných sociálnych zariadení
-          spolupráca so Železničnou spoločnosťou Slovensko a vytvorenie školiaceho strediska v SOŠ dopravná v Martine
-          ohlásiť výzvu na verejnú súťaž vo verejnej doprave
-          stretnúť sa s drvivou väčšinou starostov a primátorov kraja


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu