Medzi TOP 10 školami na Slovensku opäť ZŠ v Závodí a Gymnázium Varšavská cesta


Foto: Medzi TOP 10 školami na Slovensku opäť ZŠ v Závodí a Gymnázium Varšavská cesta Foto: ilustračné

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (skrátene INEKO) vydal najnovšie poradie základných a stredných škôl, vrátane gymnázií, na Slovensku. Medzi desiatkou najlepších sa v základných školách dostala aj ZŠ s MŠ Školská v Závodí, celkovo získala hodnotenie 8,9 z 10 bodov. K výslednej známke jej výrazne pomohli výsledky žiakov v testovaní, a to ako pri piatakoch (známka 9,8 z 10), tak aj pri deviatakoch (známka 9,2 z 10).

V porovnaní s celkovým hodnotením má ZŠ s MŠ Školská 49 v Závodí nižší rating za mimoriadne výsledky a inšpekciu či finančné zdroje. V rebríčku jej patrí šieste miesto, oproti minulému hodnoteniu si tak pohoršila o dve priečky. Celkový rating však pozdvihla z 8,8 na 8,9.

10 najlepšie hodnotených škôl v SR v kategórii: základné školy. Zdroj: INEKO

V rebríčku gymnázií je jediným zástupcom zo Žiliny Gymnázium Varšavská cesta 1, ktoré sa umiestnilo na ôsmej priečke s hodnotením 8,2 a zopakovalo tak predošlý výsledok. Rovnako tak si štvrtú pozíciu udržalo Bilingválne gymnázium v neďalekých Sučanoch s ratingom 8,8.


10 najlepšie hodnotených škôl v SR v kategórii: gymnáziá. Zdroj: INEKO

„Rebríčky škôl uvedené blogu ako aj na portáli skoly.ineko.sk komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom,“ uvádza v sprievodnej správe INEKO.

Rebríčky preto nemusia plne vypovedať o kvalite školy, avšak záujemcom môžu pomôcť pri výbere školy. Experti z INEKO takisto veria, že zostavovaním podobných hodnotení pritiahnu verejnosť k diskusii o kvalite škôl.

„Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali učiteľov pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov,“ dodáva INEKO.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu