Dvaja vodiči, ktorých chytili s migrantmi pri Žiline, dostali vďaka dohode takmer päťročné tresty


Foto: Dvaja vodiči, ktorých chytili s migrantmi pri Žiline, dostali vďaka dohode takmer päťročné tresty Foto: Polícia Slovenskej republiky

V pondelok 26. marca 2018 rozhodoval Okresný súd Žilina v prípade dvoch tureckých vodičov kamiónov, ktorých chytila slovenská polícia v Budatíne pri Žiline s nelegálnym nákladom 78 osôb. Šoféri, ktorí chceli previezť migrantov smerom na západ za odmenu 500 eur za osobu, skončili v rukách špecializovanej jednotky.

V dvoch kamiónoch sa nachádzalo spolu 78 nelegálnych migrantov, z tohto počtu bolo 22 detí a 31 žien. Caner a Ziya mali osoby naložiť v Temešvári medzi tovar smerujúci do Dánska, po prekoreční maďarskej a slovenskej hranice malo dôjsť k preloženiu osôb do iných vozidiel. Vďaka zásahu elitnej jednotky NAKA však k tomuto nikdy nedošlo, vodiči komunikovali s neznámymi mužmi s prezývkami RAMAZAN, MURAT, AHMED a inými cez aplikácia WhatsApp a Viber.


Najmladšie dieťa malo len tri mesiace

„K preloženiu migrantov do iného vozidla nedošlo, pretože dňa 14.11.2017 v čase o 0:46 hod. boli uvedené súpravy zastavené operatívnou hliadkou Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Banská Bystrica v Žiline, miestna časť Budatín, na medzinárodnej ceste E75 a kontrolou, bolo zistené, že v oboch za sebou idúcich súpravách sa okrem ich vodičov Canera a Ziyu nachádza spolu 79 osôb vo veku cca od 3 mesiacov do cca 50 rokov, detí, mužov a žien, štátnych občanov Iránskej islamskej republiky, Irackej republiky a Sýrskej republiky, ktorí nie sú štátnymi občanmi Slovenskej republiky ani osobami s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky,“ uvádza prokuratúra s tým, že títo nepredložili ku kontrole doklady totožnosti a odmietli uviesť dátum narodenia.

Obaja vodiči spolupracovali pri vyšetrovaní s políciou a aj preto im boli schválené dohody o vine a treste, za zločin prevádzačstva vymeral Okresný súd Žilina každému z nich nepodmienečný trest v dĺžke trvania štyri roky a osem mesiacov. Zároveň Slovenská republika oboch vyhostila na desať rokov, kamióny by mali byť zhabané v prospech štátu.

„V uvedenom prípade boli splnené podmienky na konanie o dohode o vine a treste. Obvinení sa od začiatku priznávali a pomáhajú usvedčovať ďalších členov organizovanej skupiny. V súčasnosti je vedené trestné stíhanie aj v Nemecku, kde sú stíhaní ďalší členovia organizovanej skupiny, s ktorými mali títo tureckí občania spolupracovať,“ dodal hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Milan Cisarik.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu