Od spustenia výroby v roku 2006 vyrobila KIA v Tepličke nad Váhom už tri milióny automobilov


Foto: Od spustenia výroby v roku 2006 vyrobila KIA v Tepličke nad Váhom už tri milióny automobilov Foto: TS Kia Motors Slovakia

Kia Motors Slovakia vyrobila už trojmiliónte vozidlo od spustenia výroby v roku 2006. Trojmilióntym vozidlom, ktoré zišlo z výrobnej linky je model Kia cee’d. Je to päťdverová verzia v špecifikácii GT line pre zákazníka z Islandu, vybavená benzínovým motorom 1,0 l T-GDi. V roku 2017 Kia Motors Slovakia vyrobila 335 600 vozidiel a 539 987 motorov, ktoré boli exportované do viac ako 80 krajín sveta. Najpopulárnejším motorom uplynulého roku bol diesel s obsahom 1,7 l CRDi.

Kia Motors Slovakia je rodiskom troch modelov – populárny produktový rad cee’d (päťdverový hatchback a kombi verzia Sportswagon), najpredávanejší Sportage a kompaktný MPV model Venga. Od mája 2013 závod ako prvý v rámc

i koncernu vyrába pre Európu výkonné modely cee’d GT. Celkovo tvoria modely vyrobené na Slovensku takmer polovicu predaja značky Kia v Európe.Jediný európsky závod značky Kia si vybudoval výbornú reputáciu výrobou kvalitných automobilov a zohráva významnú rolu pri poskytovaní jedinečnej 7-ročnej záruky, ktorá je štandard pre všetky modely predávané v Európe.

Európska výroba dvoch najpredávanejších modelov

Od sputenia sériovej výroby, sa rodina modelov cee’d – navrhnutých a vyrobených exkluzívne v Európe určených pre európskych zákazníkov, podieľa na takmer polovici celkovej produkcie Kia Motors Slovakia. Doteraz sa vyrobilo približne 1,3 milióna modelov cee’d.

Od spustenia sériovej výroby v roku 2006 do spustenia výroby druhej generácie v roku 2012 sa vyrobilo 646 300 cee’dov. Z druhej generácie bolo vyrobených 647 700 vozidiel. Závod očakáva spustenie sériovej výroby tretej generácie v druhom kvartáli 2018. Podobne ako jeho predchodcovia aj nový model Ceed bude pre Európu vyrábaný exkluzívne na Slovensku.

Od roku 2007 závod Kia Motors Slovakia vyrábala už tri generácie kompaktného SUV modelu Sportage. Od spustenia výroby tohto modelu bolo vyrobených takmer 1,4 milióna kusov, pričom 104 500 bolo z druhej, 797 500 z tretej a 492 000 z aktuálne vyrábanej generácie, ktorá sa v závode montuje od konca roku 2015.


Výroba motorov – viac ako 4 milióny vyrobených motorov

Jediný európsky závod Kia okrem populárnych modelov vyrába aj pohonné jednotky. Dve motorárne od spustenia výroby v roku 2006 vyprodukovali viac ako 4 milióny motorov.

Kia Motors Slovakia vyrába benzínové motory – 1,4 l MPI, 1,6 l GDI a pre GT modely 1,6 l T-GDI s výkonom 204 koní a dieselové motory o objeme 1,4; 1,6; a 1,7 l CRDi ako aj 2,0 l. Závod plánuje vyrábať nový úsporný dieselový motor, ktorý bude v budúcich rokoch poháňať širokú škálu modelov vrátane tretej generácie modelu Kia Ceed.

Sociálno-ekonomický prínos značky Kia v Európe

Nová štúdia zverejnená poprednou nezávislou európskou konzultačnou spoločnosťou London Economics potvrdzuje významný prínos, ktorý Kia má pre európsku ekonomiku.

Vrátene colných poplatkov, dane z príjmu a z predaja prispela Kia v roku 2016 vo forme daní do rozpočtov európskych krajín sumou 1,2 milliardy eur. Kia Motors Slovakia nakúpila v roku 2016 tovar vo výške 5,2 miliardy eur, z ktorých tovar v objeme 3,8 miliardy (73 %) pochádzal priamo z Európy.

Štúdia tiež hovorí, že 184 386 ľudí vďačí za svoju prácu práve pôsobeniu značky v Európe. Títo sú zamestnaní buď priamo v spoločnosti Kia alebo v dodávateľskom reťazci, predaji, či distribúcii. Vďaka závodu Kia Motors Slovakia bolo na Slovensku vytvorených približne 15 000 pracovných miest priamo v automobilke ako aj u jej dodávateľov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Kia Motors Slovakia