Boj proti diviakom pokračuje, cez víkend čistili desiatky dobrovoľníkov kroviny


Foto: Boj proti diviakom pokračuje, cez víkend čistili desiatky dobrovoľníkov kroviny Foto: TS Mesto Žilina

Dobrovoľníci sa v Žiline pustili do boja s diviačou zverou, cez víkend čistili časť sídliska Hájik od náletových drevín a krovín. Práve tie predstavujú často útočisko, kadiaľ diviaky prechádzajú až do obytných zón. Do hromadnej brigády sa zapojilo približne 70 ľudí, po skupinkách zrezávali krovie a zbierali ho.

Svojou účasťou podporil akciu aj primátor mesta Žilina Igor Choma, jeho zástupca Patrik Groma či mestskí poslanci Ján Ničík, Peter Fiabáne, Martin Kapitulík. K dielu priložili ruku aj prednosta úradu Igor Liška a koordinátor celej akcie Andrej Vidra, ktorý je zároveň vedúcim odboru životného prostredia MsÚ v Žiline.

Väčšie stromy boli ponechané, aby zostala prirodzená clona zelene od cesty. Počas približne štyroch hodín sa brigádnikom podarilo presvetliť od húštia najproblematickejšie časti, kde sa diviaky môžu zdržiavať. „Tým, že kroviny odstránime, zrušíme prirodzený úkryt pre diviačiu zver, a to je podstatný dôvod, prečo sme tu a prečo to robíme,” zdôraznil pri čistení Hájika žilinský primátor Igor Choma.

Diviakov lákajú odpadky položené mimo smetné nádoby

Zároveň požiadal obyvateľov sídliska, aby boli dôslední pri vyhadzovaní odpadkov. „Chcel by som poprosiť občanov, aby odpad sypali do smetných nádob a neukladali ho voľne v okolí smetných košov. Aby sa nestalo, že diviak zavetrí neskonzumované jedlo, ktoré ho opäť priláka do obytných zón,“ dodal primátor.

Čistenie Hájika je jedným z opatrení, ktoré robí mesto Žilina v súvislosti s neželaným výskytom diviakov migrujúcich v miestach blízko ľudských obydlí.

:-(

Posted by Hájik on 19. marec 2018


„Tento priestor je jeden z posledných mestských pozemkov, kde môžeme takúto brigádu robiť, pretože naň môžeme bez akýchkoľvek problémov vstúpiť,” doplnil primátor. Udržiavať pozemok je totiž podľa zákona povinnosť vlastníka a na vstup potrebuje mesto jeho súhlas.

„Rád by som sa poďakoval všetkým tým, ktorí prišli pomôcť vyčistiť Hájik. Prejavili tak maximálnu mieru spolupatričnosti s obyvateľmi sídliska, a to najmä preto, lebo prevažná väčšina dobrovoľníkov vôbec nebola z tohto sídliska, ale z iných častí mesta,“ uzavrel Igor Choma po skončení spoločnej brigády.

Hrozí africký mor ošípaných?

Hromadné brigády sú jedným zo spôsobov, ako riešiť premnoženú diviačiu zver, ktorá sa nebojí ísť hľadať potravu priamo na sídliská. Za uplynulé mesiace sme vám opakovane priniesli fotografie aj videá, ktoré zachytávali celé skupinky diviakov počas hľadania potravy. Napriek tomu, že verejnosť sa v názoroch na radikálne riešenie rozchádza, odborníci upozorňujú na riziká premnoženej zveri.

Aj preto bol v priebehu februára 2018 aktualizovaný Národný kontrolný program (NKP) pre africký mor ošípaných v diviačej populácii na Slovensku v roku 2018, ktorý upravil možnosti lovu pre poľovníkov v revíroch.

Po novom platí pre všetkých užívateľov poľovných revírov celoročný intenzívny lov diviačej zveri bez ohľadu na vek a pohlavie. Za posledné roky sa výskyt afrického moru ošípaných rozšíril aj do okolitých krajín.


Po vyčistení lokalít sa bude môcť, v prípade potreby, pristúpiť k hromadnému odstrelu, aj ten je však potrebné realizovať mimo obytných oblastí. Pri komisii životného prostredia zároveň pracuje pracovná skupina okolo poslanca a poľovníka Petra Bačinského, ktorá má priniesť ďalšie riešenia situácie s diviakmi.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu