Známe budovy v Žiline zasvietia znak solidarity s autistami opäť na modro


Foto: Známe budovy v Žiline zasvietia znak solidarity s autistami opäť na modro Foto: Adrián Vavro

Mesto Žilina pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme, vyjadrí svoju solidaritu modrým vysvietením Žilinskej radnice, Burianovej veže a Budatínskej veže.Valné zhromaždenie OSN v decembri 2007 prijalo uznesenie č.62/139 pod názvom „ WorldAutismAwarenessDay“ -  Svetový deň povedomia o autizme, v ktorom sa rozhodlo stanoviť 2. apríl ako Svetový deň povedomia o autizme, konaný každoročne od roku 2008.

Pozýva všetky členské štáty, relevantné organizácie systému OSN a iné medzinárodné organizácie, ako aj občiansku spoločnosť, vrátane mimovládnych organizácii a súkromného sektora, osláviť Svetový deň informovania o autizme primeraným spôsobom, v záujme zvýšenia informovanosti verejnosti o autizme. Odporúča členským štátom prijať opatrenia na zvýšenie informovanosti, vrátane rodín, s ohľadom na deti s autizmom.

Navrhuje Generálnemu tajomníkovi upozorniť na toto uznesenie všetky členské štáty a organizácie OSN. Významná svetová organizácia AUTISM SPEAK vedie od roku 2008 medzinárodnú kampaň LIGHT IT UP BLUE, čo v preklade znamená VYSVIEŤME TO NA MODRO. V tento deň významné budovy a pamätihodnosti po celom svete, budú vysvietené modrým svetlom. K tejto kampani sa každoročne pripája aj Slovensko.

Deti s autizmom ostávajú celoživotne závislé na výraznej podpore a pomoci rodiny a okolia, ktoré im rozumie. Ich vývinová porucha je trvalá a nevyliečiteľná, avšak ovplyvniteľná celoživotným špecifickým prístupom a terapiou, ktoré musia byť komplexné a kontinuálne.

SPOSA – ŽR (Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom – Žilinský región) sa od roku 2013 zapája do kampane, ku ktorej sa pripája aj MESTO ŽILINA a POVAŽSKÉ MÚZEUM V ŽILINE.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu