Žilina sa postaví za slušné Slovensko aj tento piatok 23. marca 2018


Foto: Žilina sa postaví za slušné Slovensko aj tento piatok 23. marca 2018

Od vraždy mladého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prešiel už takmer mesiac a vo vláde nastalo niekoľko zmien. Postupne odstúpil minister vnútra Robert Kaliňák a následne podal demisiu aj Robert Fico. Jeho funkciu predsedu vlády Slovenskej republiky mal prevziať Peter Pellegrini, jeho dlhoročný spolupracovník, ktorý riadil napríklad digitalizáciu štátnej správy za viac ako miliardu eur.

Odborníci dlhodobo poukazujú na predraženosť a neefektívnosť projektu Slovensko.sk, ktorý mal uľahčiť občanom styk s verejnými inštitúciami. Počas dnešného dopoludnia oznámil prezident Andrej Kiska zámer nevymenovať vládu, ktorú mu predložil Peter Pellegrini.

Ani takmer mesiac po vražde Jána Kuciaka, rodáka zo Štiavnika, ľudia nezabudli na tento ohavný čin

V nej mal byť ministrom vnútra Jožo Ráž, syn známeho hudobníka a blízka osoba odstupujúcemu Robertovi Kaliňákovi. K zmene malo dôjsť aj na poste ministra kultúry, kde odstúpil Marek Maďarič. Jeho náhradníčkou sa mala stať Ľubica Laššáková, krajská predsedníčka strany Smer-SD v Banskej Bystrici.

„Pán Pelegrini v pondelok predložil veľmi problematické nominácie, ktorým verejnosť po udalostiach a zisteniach Jána Kuciaka nedôveruje. Nedokážeme sa s nimi stotožniť. Sme presvedčení, že vražda Jána a Martiny a podozrenia, o ktorých Ján písal môžu byť vyšetrené, len keď ministerstvo vnútro bude riadiť človek, ktorý je morálne bezúhonný a odborne a kariérne skúsený, vyvoláva bezpodmienečnú dôveru verejnosti nie je prepojený s odídeným ministrom vnútra pánom Kaliňákom a odídeným premiérom pánom Ficom a je pripravený ihneď realizovať systémové zmeny,“ uvádzajú organizátori pochodov, ktoré prebehnú v slovenských uliciach už tretí piatok po sebe.


Galéria: 22 fotiek

Protestujúci stále trvajú na dvoch základných požiadavkách:

  • dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a vyšetrenie všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal
  • nová dôveryhodná vláda

Zhromaždenie prebežne, rovnako ako minulé piatky, o 17:00 hod. na Hlinkovom námestí v Žiline. Zároveň platí, že usporiadatelia vyzývajú na pokojný a mierový priebeh protestov.

Posted by Podujatia v Žiline on 20. marec 2018

 

Miesto: Námestie A. Hlinku, Žilina
Dátum: 23.03.2018 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu