Študentky žilinského gymnázia reprezentovali krajinu na konferenci Youth Forum 2018 vo Viedni


Foto: Študentky žilinského gymnázia reprezentovali krajinu na konferenci Youth Forum 2018 vo Viedni Foto: facebook.com/UNODCYouthInitiative

V dňoch 12. - 14. marca 2018 reprezentovali študentky žilinského Gymnázia sv. Františka svoju školu aj Slovensko na medzinárodnej konferencii Youth Forum vo Viedni. Celé stretnutie sa konalo pod záštitou UNODC - Úradu OSN pre drogy a kriminalitu.

Konferenciu organizovala rada pre mladých Youth Initiative, ktorá sa snaží o aktívne zapojenie tínedžerov z celého sveta v oblasti drogovej prevencie v jednotlivých krajinách. Na tomto stretnutí sa zúčastnilo vyše 30 mladých ľudí z viac ako 25 krajín sveta.

V prvý deň, po uvítaní a príhovore riaditeľa Gilberta Gerra a predstavení inštitúcie UNODC, účastníci najskôr predstavili seba, svoju krajinu a aktivity, ktorými sa v súvislosti s danou témou venujú vo svojom okolí. Následne sa venovali príčinám a dôsledkom drogovej závislosti u mladých.


Pre efektívnejšiu prezentáciu názorov sa účastníci rozdelili do štyroch skupín. Výsledky diskusií jednotlivých skupín odprezentoval ostatným zúčastneným zástupca skupiny.„Popoludní sme sa venovali téme riešenia závislosti od drog a snažili nájsť odpoveď na otázku: Ako môže prevencia založená na dôkazoch pomôcť? Na záver prvého dňa prebehlo vyhodnotenie dosiahnutej práce v skupinách,“ spresnili Alžbeta Zuskáčová a Magdaléna Mydliarová, ktoré sa konferencie za gymnázium zúčastnili.

Druhý deň sa začal prednáškou líderky zasadnutia Asmy Fakhri o systéme prevencie a o komunikácii medzi hlavnými predstaviteľmi vládneho sektora a zástupcami mladých zaoberajúcich sa danou problematikou. Popoludňajšou témou práce v skupinách bolo zapojenie mladých v aktivitách na boj s drogami a inými látkovými závislosťami. Pred zakončením druhého dňa sa delegátom prihovoril výkonný riaditeľ UNODC Yuri Fedotov.

Posledný deň konferencie pracovali študenti na záveroch z predchádzajúcich dní, ktoré následne sformulovali do vyhlásenia. Toto vyhlásenie predniesli dvaja vybraní účastníci - zo Slovinska a Nepálu. „Vyzývali sme v ňom na spoluprácu politikov s mladými. Záver konferencie sa niesol v priateľskom duchu a účastníci sa rozišli domov obohatení o nové skúsenosti a poznatky,“ dodali študentky gymnázia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Alžbeta Zuskáčová, Magdaléna Mydliarová, III.B