Do súťaže o prevádzku TIP Žilina sa prihlásila rovnomenná spoločnosť ako jediná, zákazku získala


Foto: Do súťaže o prevádzku TIP Žilina sa prihlásila rovnomenná spoločnosť ako jediná, zákazku získala

Terminál intermodálnej prepravy (TIP) Žilina už niekoľko rokov stojí v katastrálnom území Tepličky nad Váhom neďaleko Vodného diela v Žiline bez využitia, v blízkej budúcnosti by sa to malo zmeniť. Kolaudačné rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť pred viac ako dvoma rokmi dňa 07.09.2015, pre žaloby však terminál, ktorý stál v prvej etape viac ako dvadsaťpäť miliónov eur, nebol využívaný.

Z tohto dôvodu boli Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) poverené výberom nového prevádzkovateľa terminálu, ktorý je súčasťou medzinárodného nákladného koridoru (RFC 5) Baltic-Adriatic Corridor. Dňa 27. novembra 2017 bolo zverejnené oznámenie o koncesii, v ktorom deklarovala ŽSR záujem nájsť prevádzkovateľa TIP Žilina po dobu tridsiatich rokov. Minimálny ročný poplatok za využívanie terminálu stanovili železnice na sumu 348 188,63 eur ročne.


Do súťaže sa prihlásila jediná spoločnosť - TIP Žilina s.r.o. z Dunajskej Stredy, ktorá zároveň splnila podmienky a stala sa víťazným uchádzačom. Spoločnosť TIP Žilina, s.r.o. bola založená 12. decembra 2017, jej spoločníkom je METRANS /Danubia/, a.s. Tá prevádzkuje v krajinách Vyšehradskej štvorky niekoľko prekladísk, na Slovensku je to napríklad terminál v Dunajskej Strede.


„Uchádzač splnil všetky požiadavky verejného obstarávateľa stanovené v koncesnej dokumentácii a ponúkol za poskytnutie predmetu zákazky najvyššiu cenu,“ uvádza sa v informácii o vyhodnotení zákazky. Cena, za ktorú TIP Žilina s.r.o. získa koncesiu, zatiaľ nie je známa. Koncesionár by mal realizovať aj druhú etapu výstavby.

Po spustení Terminálu intermodálnej prepravy Žilina by mal klesnúť podiel nákladnej automobilovej prepravy, predpokladaná ročná kapacita predstavuje 40 000 kontajnerových jednotiek. Časť z udávanej kapacity by mal využívať aj neďaleký závod Kia Motors Slovakia.

Galéria: 14 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu