Na ceste pri Lesoparku začal výrub stromov, dôvodom je riziko poškodenia trakčného vedenia


Foto: Na ceste pri Lesoparku začal výrub stromov, dôvodom je riziko poškodenia trakčného vedenia

Čitateľ nás pred niekoľkými dňami upozornil na výrub stromov, ktorý je realizovaný na spojnici komunikácie medzi Solinkami a Vlčincami. Popri hlavnej ceste, ktorá vedie okolo žilinského Lesoparku Chrasť, boli postupne vyrúbané dreviny v niekoľkometrovom pásme.

„V žilinskom lesoparku začala ďalšia vlna výrubov aj zdravých stromov pri hlavnej ceste, kúsok od parkoviska. Niečo som počul, že pri hlavnej ceste, kde je teraz masový výrub sa plánuje cyklotrasa. Ak je to pravda, prečo sa plánuje práve na mieste, kde sú zdravé stromy a nie pri hlavnej ceste, kde aj chýba chodník pre chodcov a kde už z druhej strany cesty holorub je,“ pýta sa náš čitateľ Robert.

Podľa našich informácií prebieha výrub popri spojnici – komunikácii medzi Solinkami a Vlčincami na základe žiadosti DPMŽ, keďže išlo o rizikové stromy, ktoré by pri páde mohli spôsobiť poškodenie trolejbusového trakčného vedenia. Svedkom takýchto situácii sme boli aj v nedávnej minulosti, naposledy v decembri minulého roka, kedy podobný incident odstavil trolejbusovú dopravu v mieste na takmer 12 hodín.

Galéria: 5 fotiek

Cyklotrasa prepojí Solinky a Vlčince

Čitateľ sa však nemýlil s informáciou o cyklotrase, v tomto úseku je naozaj plánovaný projekt s názvom Cyklistická komunikácia V6 v meste Žilina, ktorý má prepojiť sídliská Solinky a Vlčince. Od hlavného vstupu do Lesoparku Chrasť by mala cyklotrasa smerovať po otočku trolejbusov na sídlisku Vlčince a po Centrálnu ulicu, pešiu lávku na Solinkách. Časť prostriedkov na realizáciu projektu chce radnica získať aj zo štrukturálnych fondov, presnejšie operačného programu IROP.


Prepojením sídlisk s rekreačnou zónou lesoparku tak vznikne ďalšia príležitosť na oddych pre Žilinčanov. Na obnove Lesoparku Chrasť sa intenzívne pracuje aj v tomto roku, už v tom minulom sa podarilo niekoľko vecí, ktoré napomohli zvýšeniu komfortu návštevníkov.


„V roku 2017 sa vymenil mobiliár, teda lavičky a stoly, pribudli informačné tabule, wellnes dráha, smetné koše a došlo k vyčisteniu a presvetleniu krovín v okolí pamätníka,“ spresnil za Nadáciu žilinský lesopark Peter Fiabáne.

Postupnou revitalizáciou vzniká rozsiahla moderná oblasť pre rekreáciu

Aj v tomto roku sa pokračuje v aktívnej obnove mobiliáru, aktuálne prebieha výberové konanie. „Bola spustená súťaž na I. etapu rekonštrukcie detského ihriska v Lesopark Chrasť, ktorá bude financovaná z prostriedkov nadácie lesoparku vo výške 109 000 eur s DPH. Predpokladáme, že vyhodnotenie ukončíme do 18. apríla 2018 a zmluva sa podpíše najneskôr do mája,“ vysvetlil Fiabáne s tým, že realizácia by mala následne prebehnúť do 60 dní.

Mestskí poslanci budú na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline schvaľovať návrh investícií, ktorého súčasťou bude aj ďalší balík peňazí pokračovanie rekonštrukcie ihriska. Predstavitelia Nadácie Žilinský lesopark plánujú aj niekoľko investičných akcií do budúcnosti.

„Zámerom nadácie je, ak budú k dispozícii potrebné zdroje, pokračovať v revitalizácii lesoparku v časti od Soliniek a pripraviť projektovú dokumentáciu k revitalizácii Lesoparku pod vojenským cintorínom, následne by sa pristúpilo k revitalizácii aj tejto časti. Ďalším krokom by mohla byť revitalizácia a sprístupnenie priestoru medzi vojenským cintorínom, hvezdárňou a Žilinskou univerzitou. Tu však musí mesto komunikovať najprv s ostatnými vlastníkmi pozemkov,“ uzavrel za nadáciu Peter Fiabáne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu