Dvaja maďarskí turisti zablúdili pri túre na Veľký Rozsutec, záchranári ich našli ešte pred polnocou


Foto: Dvaja maďarskí turisti zablúdili pri túre na Veľký Rozsutec, záchranári ich našli ešte pred polnocou Foto: HZS

V piatok 16. marca 2018 boli krátko po 21:00 hod. požiadaní záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra o pomoc pre dvojicu maďarských turistov. Muž a žena vo veku 40 rokov sa od Hotela Diery vybrali na Veľký Rozsutec, no počas výstupu zistili, že túra je nad ich sily a rozhodli sa pre návrat.

„Pravdepodobne niekde v oblasti Sedla Medzirozsutce poblúdili a vybrali sa iným smerom ako bolo ich úmyslom. V tme mali problém zorientovať sa.  Navyše zišli z označeného chodníka a dostali sa do strmého terénu, z ktorého sa nevedeli dostať späť na značenú trasu,“ opisujú horskí záchranári na svojom webe.

Záchranárom HZS sa ich aj vďaka získaným GPS súradniciam podarilo v krátkom čase lokalizovať. Nachádzali sa pár metrov od červenej značky vedúcej zo Sedla Zákres smerom na Príslop nad Bielou a Jánošíkov dvor.

Obaja turisti boli v poriadku a po zateplení zišli v sprievode horských záchranárov k terénnemu autu HZS. Záchranári ich následne previezli späť k Hotelu Diery, kde mali zaparkované auto.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HZS