Na juhu a východe Slovenska sneží, SHMÚ varuje pred snehovými jazykmi a závejmi či vetrom


Foto: Na juhu a východe Slovenska sneží, SHMÚ varuje pred snehovými jazykmi a závejmi či vetrom Foto: ilustračné

Portál iMeteo.sk informoval dnes 18. marca o polnoci, že od juhu na Slovensko pomaly prichádza sneženie. Vonkajšia teplota klesá a aktuálne sa v Žiline pohybuje na úrovni okolo -4°C. Pocitová teplota je však ďaleko nižšia, keďže sa k mrazu pridáva aj veľmi silný vietor. 

Do rána sa očakáva, že by malo snežiť aj nad územím Žilinského kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal viacero výstrah, ktoré sa týkajú silného vetra či tvorby snehových jazykov a závejov. 

Snehové jazyky a záveje - 1. stupeň

Trvanie javu: do 18.3.2018 - 21:00

Vo väčšine okresov v Žilinskom kraji sa MIESTAMI očakáva tvorba snehových jazykov. Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. 


Vietor - 1. stupeň

Trvanie javu: do 18.3.2018 - 15:00

Taktiež vo väčšine okresov v Žilinskom kraji sa MIESTAMI očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h) a priemernú rýchlosť ojedinele 12-14 m/s (45-50 km/h).

Nízke teploty - 1. stupeň

Trvanie javu: od 18.3.2018 - 22:00 do 19.3.2018 - 08:00

V okresoch Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín sa OJEDINELE očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -15 až -16 °C. Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ, iMeteo.sk