Pozor na podvodníkov, volajú z čísel začínajúcich „0971“ a snažia sa vymámiť od ľudí peniaze


Foto: Pozor na podvodníkov, volajú z čísel začínajúcich „0971“ a snažia sa vymámiť od ľudí peniaze Foto: ilustračné

Čitateľ Ľuboš nás kontaktoval, aby upozornil na podvodné čísla, ktoré sa v posledných dňoch snažia od ľudí vymámiť peniaze. Neznámy volajúci sa predstaví ako bytový technik, pracovník poisťovne či dokonca policajt. Po rôznymi zámienkami sa snaží podvodným konaním vymámiť od ľudí peniaze. 

Telefónne čísla sú rôzne, začínajú však číslicami 0971 a v evidovaných prípadoch sa ozval mužský hlas. Osoba na druhej strane nepovie svoje meno a žiada od vás vaše osobné údaje. Napríklad pod zámienkou, že ste mu oškreli auto, že potrebuje vykonať opravu vo vašom byte alebo že sa polícii nepodarilo doručiť pokutu za prekročenie rýchlosti.

„Na hovory z tohto čísla nereagujte. Ak vám zavolá, dajte o tom vedieť svojmu operátorovi. V žiadnom prípade na číslo nevolajte späť. Ak vám to váš telefón dovoľuje, zablokujte si ho,“ radí polícia.

Náš čitateľ má skúsenosť s číslom 0971 350 634. Keď bol v práci, neznámy muž mu zavolal a predstavil sa ako polícia. „Povedal, že mi asi pošta neodovzdala fotku a prekročil som rýchlosť v obci o 55 km/h čo činí sumu 550 €,“ opisuje Ľuboš, ktorý sa spýtal, na akom aute teda išiel. Dotyčný na druhej strane si náhodne tipol značku auta a netrafil. Stále argumentoval, že kamera odoftila moju EČV vozidla a preto bola udelená pokuta.


„Keď som odhalil, že ide o klamstvo, vypol ma. Volal som naspäť a číslo bolo zablokované na prichádzajúce hovory,“ uzatvára. Ak vás títo podvodníci oklamali a obrali o peniaze, nečakajte a kontaktujte políciu.

Aktualizácia

Podľa najnovších informácií ide o voľne dostupnú aplikáciu do smartfónu, ktorá ponúka „nachytanie“ vašich blízkych či známych. Vtip je založený na falošnom hovore, počas ktorého sa vás volajúci snaží presvedčiť, že máte nezaplatenú pokutu za rýchlosť, idú vás odpojiť od elektriny alebo ste spôsobili dopravnú nehodu.

Podarilo sa ním získať aj informáciu, že jedna osoba počas takéhoto hovoru náhle skolabovala. Dôvodom môže byť šok z dozvedenia sa zlej informácie. Prípadom sa už zaoberá polícia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu