Mesto Žilina odoslalo elektronicky tento rok viac ako 2 800 rozhodnutí o poplatku za smeti


Foto: Mesto Žilina odoslalo elektronicky tento rok viac ako 2 800 rozhodnutí o poplatku za smeti Foto: ilustračné - yms.sk

Tradične v marci doručujú zamestnanci mesta Žilina rozhodnutia o poplatku za komunálny odpad, ktorý musí uhradiť každá fyzická osoba, ktorá má v Žiline trvalý alebo prechodný pobyt, alebo užíva nehnuteľnosť na území mesta. Tak ako aj minulý rok, niektoré rozhodnutia boli uložené občanom a firmám do ich elektronických schránok.

Zatiaľ čo minulý rok využilo mesto možnosť poslať výmer elektronicky v 885 prípadoch, tento rok je ich o takmer dve tisíc viac. Prispelo k tomu aj to, že v minulom roku vstúpila do platnosti povinnosť štatutárov vybaviť si občiansky preukaz s čipom pre elektronickú komunikáciu s vybranými inštitúciami štátnej správy.

„Celkovo sme tento rok zatiaľ poslali elektronicky 2 822 rozhodnutí k poplatku za komunálny odpad. Z toho 1440 fyzickým osobám a 1382 právnickým osobám,“ spresnila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová. To, ako vyzerá doručený výmer, ukazuje aj náš čitateľ Jakub na minuloročnom videu.




Sadzba paušálneho poplatku je 0,0640 eur za osobu a kalendárny deň, poplatok za množstvový zber pre firmy predstavuje 0,024€ za jeden liter komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov.

„Vyrubený poplatok je možné uhradiť poštovou poukážkou, v hotovosti v pokladnici Mestského úradu v Žiline, vkladom v hotovosti, resp. bezhotovostným prevodom na účet správcu dane, na základe identifikačných údajov uvedených v rozhodnutí, resp. v platobnom výmere,“ spresňuje Všeobecne záväzné nariadenie č. 21/2015 o poplatku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu