Úspešný projekt „Do práce na bicykli“ pokračuje aj tento rok, novinkou je mobilná aplikácia


Foto: Úspešný projekt „Do práce na bicykli“ pokračuje aj tento rok, novinkou je mobilná aplikácia

Po úspešným štyroch ročníkoch celoslovenskej kampane „Do práce na bicykli“ sa jej autori rozhodli pokračovať aj v roku 2018. Projekt, ktorý chráni životné prostredie znižovaním emisií, podporuje zdravý životný štýl a udržateľnú mobilitu v mestách, sa tak vráti do ulíc Žiliny aj tento rok. Informovala o tom dnes hovorkyňa mesta Žilina Mgr. Barbora Zigová.

Súťaž odštartuje 1. mája 2018 a bude prebiehať počas celého mesiaca. Súťažiaci budú dochádzať do práce na bicykli a svoje údaje o jazdách budú priebežne evidovať do systému. Po skončení sa údaje vyhodnotia a najlepší súťažiaci získajú ocenenia.

Kampaň je v tomto roku rozšírená o viaceré inovácie

Najzaujímavejšou je nový spôsob zaznamenávania jázd v podobe mobilnej aplikácie. Záujemcovia, ktorí sa chcú do súťaže zapojiť, musia vytvoriť dvoj až štvorčlenné tímy z rovnakej organizácie sídliacej na území mesta Žilina, pričom počet tímov nie je obmedzený. Zapojiť sa môžu aj družstvá študentov, ktorí budú na bicykli dochádzať do svojich škôl. Podmienkou je však vek minimálne 15 rokov. Registrácia tímov prebieha od začiatku marca do 5. mája 2018.

Tohtoročná, v poradí piata celonárodná akcia s mottom „Odhodlaj sa zmeniť svoj pohľad na cestu do práce!“ bude propagovať výhody, ktoré so sebou prináša cestovanie do práce na bicykli. Má motivovať zamestnávateľov, aby vytvárali podmienky na svojich pracoviskách pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli a zároveň by ich mala motivovať, aby namiesto motorového vozidla použili na dochádzanie do práce bicykel.

Cyklistika je v súčasnej dobe fenomén a teší ma, že čoraz viac Žilinčanov prichádza tomuto spôsobu prepravy na chuť. Žilina ako krajské mesto výrazne pociťuje preťaženie mestských ciest, doprava sa z roka na rok čoraz viac zhusťuje, áut nám neustále pribúda. Preto som rád, že si tento projekt naši obyvatelia obľúbili a aj takýmto spôsobom dávajú najavo, že im záleží na životnom prostredí a navyše robia niečo pre svoje zdravie,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.


Myšlienku unikátneho projektu každoročne podporuje i Mestský úrad v Žiline

Tento rok sa zatiaľ prihlásili dva tímy. Podľa slov primátora vychádza úrad cyklistom maximálne v ústrety. „Pred budovou úradu máme osadené cyklostojany, ktoré slúžia nielen našim zamestnancom, ale i návštevníkom, ktorí prídu na úrad na bicykli,“ dodal Igor Choma. 

Vyhlasovateľom súťaže je národný cyklokoordinátor, organizačným a odborným garantom súťaže je Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica. V minulom ročníku sa do nej prihlásilo viac ako 8 000 cyklonadšencov zo 74 slovenských miest.

Lokálnym koordinátorom súťaže za mesto Žilina je Mgr. Ľuboš Slebodník, vedúci oddelenia mobility, e-mail: lubos.slebodnik@zilina.sk. Viac informácií o pravidlách a priebehu súťaže nájdete na webovej stránke www.dopracenabicykli.eu.



Miesto: Žilina
Dátum: 01.05.2018 - 09:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu