Žilinčania chcú kompostovať na sídliskách, pri platení poplatkov za odpad môžete pripísať poznámku


Foto: Žilinčania chcú kompostovať na sídliskách, pri platení poplatkov za odpad môžete pripísať poznámku Foto: OZ Kompostuj.me

Občianske združenie Kompostujme spustilo na internete netradičnú výzvu. Žilinčanov nabáda, aby pri platení poplatkov za komunálny odpad napísali do poznámky heslo: KOMPOSTUJ.ME na sídlisku. Mestu chce touto formou ukázať, že záujem Vás - Žilinčanov o separovanie biologicky rozložiteľného odpadu stúpa a vedenie Žiliny by konečne malo začať riešiť túto situáciu inak, ako zákonnou výnimkou.

„Od decembra 2014 realizujeme projekt - Komunitné kompostovanie v Žiline, vďaka ktorému už stoja 4 verejné kompostéry a doposiaľ sme v nich spolu so Žilinčanmi vyseparovali 15 ton bioodpadov. Postupne sa pod našim dohľadom premieňajú na kompost – prírodné hnojivo. Rozdeľujeme ho domácnostiam, ktoré aktívne bioodpady separujú a zvyšok využívame na prihnojenie zelene v okolí kompostérov či motivovanie obyvateľov sídliska, aby si vybudovali predzáhradky či komunitné záhradky priamo medzi panelákmi,“ hovorí Ing. Michal Vavrík, zakladateľ OZ Kompostujme.

Zástupcovia združenia bioodpad prerozdeľujú domácnostiam, ktoré kompostujú. Na fotogafii Michal Vavrík (vľavo). Zdroj: OZ Kompostuj.me

Len pred 3 mesiacmi združenie verejnosti sprístupnilo kompostér na Bajzovej ulici a dnes už je viac ako z polovice plný, hoci sa oň dobrovoľníci pravidelne starajú a do starostlivosti zaúčajú aj obyvateľov. So záujmom o kompostovanie sa pridávajú ďalší obyvatelia, čo vyplýva napríklad zo zápisníc zo stretnutí s občanmi. „Na ulici Fraňa Mráza by občania chceli kompostéry, žiadajú mesto o vyriešenie,“ uvádza podnet jedného z obyvateľov záznam zo zasadnutia.

Obyvatelia Hlín VI. na ulici Bajzova majú v tomto zmysle šťastie, keďže od ferbruára tohto roka majú k dispozícii dva komunitné kompostery. Od decembra stojí pri zdravotnom stredisku trojkomorový kompostér, dňa 30. januára k nemu pribudol druhý pri vchodoch č. 35 a 37.


„Výzvou, ktorú sme zverejnili na našej Facebook stránke, chceme dať mestu hmatateľný dôkaz, že Žilinčania chcú kompostéry pri panelákoch. Ak nás Žilinčania podporia a zapoja sa do našej výzvy, veľmi nám to pomôže pri ďalších rokovaniach s mestom, aby sa Žilina stala mestom komunitných kompostérov. Veď mesto kompostovaním môže ušetriť nemalé prostriedky, ktoré vynakladá za spracovanie komunálnych odpadov. Nehovoriac o vplyve na naše životné prostredie,“ vysvetlil Vavrík.

Ak sa chcete k výzve OZ Kompostujme pridať, stačí, aby ste pri úhrade poplatkov za komunálny odpad napísali heslo „KOMPOSTUJ.ME na sídlisku“ do:
-  poznámky v internetbankingu,
-  alebo do správy pre prijímateľa v poštovej poukážke,
-  alebo ho nadiktovali pani v pokladnici na Mestskom úrade, aby ho pripísala k vašej platbe.

Projekt OZ Kompostujme - KOMPOSTUJ.ME „Komunitné kompostovanie v Žiline“ môžete aktuálne podporiť aj darovaním 2 % z daní. Viac informácií nájdete na stránke kompostuj.me.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu