V žilinskej nemocnici pomáhajú pri bolestiach chrbta, krku či končatín unikátnou McKenzie metódou


Foto: V žilinskej nemocnici pomáhajú pri bolestiach chrbta, krku či končatín unikátnou McKenzie metódou Foto: FNsP Žilina

Unikátna McKenzie metóda ® Mechanická Diagnostika a Terapia ® pomáha odhaliť a vyriešiť príčiny problémov pohybového aparátu u pacientov. Ide o bolesti chrbta, krku i končatín. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline poskytuje vyšetrenie a terapiu certifikovaným McKenzie terapeutom na ambulantnom fyziatricko-rehabilitačnom oddelení.

Podľa slov vedúcej fyzioterapeutky oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie FNsP Žilina Aleny Rihalovej, ktorá je zároveň certifikovanou McKenzie terapeutkou, je metóda celosvetovo uznávaná a patrí medzi najlepšie vedecky podložené postupy v diagnostike a liečbe pohybového aparátu.

„Ak napríklad príde pacient s bolesťou bedrového kĺbu, na základe špecifickej diagnostiky dokážeme určiť, či je problém skutočne v bedrovom kĺbe, chrbtici alebo je problém pravdepodobne v inom ako v pohybovom aparáte. V takomto prípade s pacientom v terapii nepokračujeme a odošleme ho na ďalšie vyšetrenia k inému odborníkovi, ktorý dokáže určiť príčiny jeho ťažkostí. Častokrát je však diagnostika natoľko presná, že nepotrebujeme vidieť ani snímok z magnetickej rezonancie či röntgenu,“ vysvetlila A. Rihalová s tým, že pacient sa tak môže vyhnúť röntgenovému žiareniu. 

McKenzie ® Mechanická Diagnostika a Terapia ® využíva validovaný vyšetrovací protokol, ktorý je rovnaký v 31 krajinách sveta. Terapeut sleduje, ako sa mení intenzita bolesti pacienta pri určitých opakovaných pohyboch a polohách, na základe čoho vyberie jeden špecifický pohyb či polohu, ktorá pacientovi prináša úľavu alebo aj úplné odstránenie ťažkostí.


„Liečbu stanovíme vždy individuálne, presne na mieru danému pacientovi. Mnohokrát je vidieť zlepšenie už v priebehu jednej terapie, čo je pre pacienta veľkou motiváciou v cvičení. Vďaka našej presnej inštruktáži si zároveň dokáže vo väčšine prípadov pomôcť už sám a nestáva sa tak závislým od terapeutov alebo niektorých rehabilitačných procedúr,“ doplnila A. Rihalová. 

Žilinská nemocnica poskytuje vyšetrenie certifikovaným McKenzie terapeutom úplne bez poplatkov. V iných ambulanciách pacienti za jedno sedenie zaplatia aj desiatky eur.

„Na Slovensku je momentálne len 22 certifikovaných McKenzie terapeutov, no takmer všetci robia v súkromnej sfére,“ uzavrela vedúca fyzioterapeutka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS FNsP Žilina