Na konferencii Odborná pomoc obetiam trestných činov diskutovali o implementácii nového zákona


Foto: Na konferencii Odborná pomoc obetiam trestných činov diskutovali o implementácii nového zákona Foto: TS Žilinský samosprávny kraj

Na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja sa konala konferencia Odborná pomoc obetiam trestných činov. Konferencia reaguje na zákon č. 274/2017 o obetiach trestných činov.

Žilinský samosprávny kraj na čele s predsedníčkou Erikou Jurinovou sa ako prvý prihlásil, že sa chce spolupodieľať na implementácií nového zákona o obetiach trestných činov, ktorý je účinný od januára tohto roku. Podľa Jurinovej sa ŽSK bude snažiť byt lídrom na Slovensku v pomocí obetiam trestných činov.

„My sme spolu s Erikou Jurinovou veľmi tlačili na to, aby vôbec nejaká právna norma vznikla, pretože sme na Slovensku nič nemali a obete stále ťahali za kratší koniec v trestnom konaní, kde páchatelia sú mnohými úpravami trestného poriadku zvýhodnení,“ uviedla zakladateľka OZ Pomoc obetiam násilia Janka Šípošová.

Nový zákon dáva zákonné právo na zrozumiteľné informácie a zároveň garantuje právo na služby a na odbornú právnu a psychologickú pomoc pre obzvlášť zraniteľné obete, ako sú deti, obete domáceho násilia či zdravotne postihnutí.


„Tragické udalosti posledných dní sú dôkazom toho, že takýto zákon je nevyhnutný a mal tu byť už dávno. Už počas pôsobenia v NR SR som sa téme venovala a presadzovala nevyhnutnosť takejto právnej úpravy. Aj preto ma veľmi teší, že práve v našich priestoroch máme možnosť diskutovať a vymieňať si poznatky k tejto náročnej, ale mimoriadne dôležitej téme,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

S nástupom nového zákona do praxe to však nekončí. Teraz je nevyhnutné venovať pozornosť tým, ktorí sú priamo v teréne – policajtom, vyšetrovateľom, prokurátorom, sudcom či sociálnym orgánom.

„Ukazuje sa, že nikto nepoučil ľudí z terénu. Dostali nejaké úlohy v zákone a každý si to vysvetľuje po svojom. Robia sa zbytočné veci, ktoré nepomáhajú situácií, ktorú sme chceli vyriešiť. Toto stretnutie sme zorganizovali preto, aby sme počuli prvé podnety, čo v teréne v kraji trápi všetkých, ktorí na rovnakých prípadoch pracujú, ale každý na nejakom inom úseku“ dodala Šípošová. Hovorí tiež o potrebe vybudovania odborných kruhov v rámci kraja a potom neskôr aj na úrovni okresov.

„Dnešné stretnutie ukázalo najmä to, že je potreba komunikácie – tak na odbornej  úrovni ako aj medzirezortnej a výmeny relevantných informácií o tom, ako si jednotlivé zodpovedné inštitúcie vrátane pomáhajúcich subjektov môžu pomáhať navzájom,“ uzavrela Barbora Burajová z Ministerstva spravodlivosti SR.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj