Dnes slávnostne otvorili novú rozhľadňu v Strečne, vidno z nej štyri hrady v okolí Žiliny


Foto: Dnes slávnostne otvorili novú rozhľadňu v Strečne, vidno z nej štyri hrady v okolí Žiliny
Galéria: 19 fotiek

Dnes 10. marca 2018 sa konalo na vrchu Špicák v Strečne slávnostné otvorenie novej rozhľadne. Drevená stavba s výškou 8,2 metra sa nachádza v nadmorskej výške 620 m n. m. a ponúka krásky výhľad nielen na samotnú obec Strečno, ale aj na okolie Žiliny. Stavba rozhľadne prebiehala v mesiacoch október až november 2017 a dnešným dňom bola oficiálne otvorená a sprístupnená verejnosti.

Otvorenia sa zúčastnil starosta obce Strečno Dušan Štadáni, podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Milan Laurenčík a Dušan Ďurčo z KST Uhlík Strečno. Po prestrihnutí pásky bola rozhľadňa aj slávnostne symbolicky pokrstená.

Vidno z nej až štyri hrady - Strečno (0,5 km), Starý hrad (2,5 km), Budatínsky hrad (11,5 km) a Lietavský hrad (12,5 km). Ďalej obec Strečno a jej susediace obce, rieku Váh, Vodné dielo Žilina, Domašínsky meander a v diaľke aj samotné mesto Žilina. Pri dobrej dohľadnosti je možné vidieť časť Kysuckej vrchoviny, hrebeň Malej Fatry a Strážovské vrchy. 

Cesta na vrch Špicák trvá približne 30 až 40 minút a vedie cez les. Chodník má väčšinou strmé a miestami mierne stúpanie. Trasa vedie po žltej značke a začína na parkovisku pod hradom Strečno. Na chodník vás navedú tabule.

Realizátorom stavby je Obecný podnik služieb Strečno a technickú pomoc pri stavbe zabezpečili Pozemkové spoločenstvo Strečno, Maruna, s.r.o. Terchová a Klub slovenských turistov Uhlík Strečno. Rozhľadňa je vybudovaná v rámci projektu Modernizácia a nový rozmer krás Strečna a okolia. Projekt je spolufinancovaný z fondov Európskej únie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu