Rosinská cesta je osvetlená, v dôležitom úseku však chýbajú priechody pre chodcov


Foto: Rosinská cesta je osvetlená, v dôležitom úseku však chýbajú priechody pre chodcov

Keď sa mestu Žilina podarilo konečne spustiť nové verejné osvetlenie na Rosinskej ceste, mnohí sa veľmi potešili. Táto ulica nikdy nebola osvetlená a obyvatelia sídliska Vlčince aj neďalekých mestských častí Trnové a Rosinky prechádzali po nej v tme. Niektorí dokonca aj so strachom, nakoľko došlo v minulosti k rôznym prepadnutiam.

Problém s osvetlením je teda vyriešený, no obyvatelia prišli na to, že na ulici ešte stále niečo chýba, aby sa zvýšila bezpečnosť chodcov. 

„Ostal nedoriešený pohyb chodcov pri križovatke s ulicou Vysokoškolákov. Zastávky autobusov pre oba smery sú na opačnej strane cesty ako sú všetky areály firiem - či už VUVT, Helios, Kinekus, Galimex a pod. Takže ľudia sú nútení prebiehať cez cestu,“ uvádza náš čitateľ.

V súvislosti s presťahovaním spoločnosti Slovak Telekom z Obchodnej ulice na Rosinskú cestu, sa počet prechádzajúcich ľudí zvýšil na viac ako 100 denne. Podľa nášho čitateľa sa žiadosť o vybudovanie priechodu pre chodcov, odoslaná ešte v septembri 2017, nestretla s pozitívnou odozvou. Problém má byť práve v chýbajúcich financiách, čo nám potvrdila aj hovorkyňa mesta.


„O vybudovaní nového priechodu pre chodcov v tejto časti v súčasnosti neuvažujeme, vzhľadom k tomu, že nie sú vyčlenené a schválené mestským zastupiteľstvom finančné prostriedky pre túto investíciu,“ uviedla Barbora Zigová.

Mnohí ľudia pracujúci vo firmách na Rosinskej majú strach z prechádzania cez frekventovanú cestu. Nejeden vodič totiž jazdí po dlhej rovnej ulici rýchlosťou aj viac ako 80 kilometrov za hodinu. Polícia síce v tejto lokalite vykonáva meranie rýchlosti, no najčastejšie v okolí Dopravnej akadémie a nie pri križovatke s ulicou Vysokoškolákov. 

O tom, že v oblasti je zvýšený pohyb chodcov svedčí aj zmena cestovných poriadkov DPMŽ, v zmysle ktorej premávka linka č. 24 vo večerných hodinách aj na Rosinskú cestu. Ľuďom zostáva nateraz dúfať, že sa mestu podarí získať finančné prostriedky a priechody vybudovať čo najskôr. Dovtedy musia byť veľmi opatrní, aby nedošlo k vážnej nehode.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu